Câte tipuri de relații există? În ciuda a ceea ce poate ai fi tentat să crezi, există mai multe tipuri de relații. Nu toate relațiile sunt permanente sau definitive. În timp ce unele iubiri durează până la sfârșitul vieții, altele sunt o punte care conectează diferite persoane și experiențe.
Relațiile, din cauza schimbărilor culturale, au suferit, la rândul lor, schimbări. Dragostea nu (mai) este doar o uniune cu sexul opus pentru a forma o familie tradițională.
Și, dacă există diferite tipuri de cupluri, există, de asemenea, diferite tipuri de relații. În funcție de parteneri, de experiențele lor anterioare, de caracteristicile lor…
Nu există studii cu rezultate concrete și solide pe această temă, dar ceea ce se știe este că există diferite tipuri de relații și, odată cu ele, noi moduri de a înțelege dragostea. Vă prezentăm mai jos 12 astfel de tipuri de relații.
1. Relația pur sexuală
Relația pur sexuală este un tip de relație de cuplu format din două persoane care caută doar sex și nimic altceva. Nu există loc pentru o conexiune mai profundă.
2. Relația de cuplu independentă
A fi independent nu este o calitate rea într-o relație. Cu toate acestea, a fi într-o relație serioasă necesită angajament și sacrificiu. Sau, cel puțin, așa suntem făcuți să credem. O anumită doză de independență într-o relație de cuplu stă la baza cooperării dintre parteneri.
Partenerii trebuie să fie independenți până la un anumit nivel, o independență care să le permită să funcționeze unul fără celălalt. Cu toate acestea, independența totală, atunci când nu este consensuală, nu este niciodată un semn bun.
3. Relația de codependență
În relația de tip codependent, partenerii par să nu funcționeze unul fără celălalt. Așa cum am menționat mai sus, independența este un ingredient pe care toate cuplurile ar trebui să îl cultive.
A fi dependent de partener pentru orice poate provoca diferite probleme în alte domenii ale vieții, cum ar fi viața socială și relațiile cu prietenii și familia.
4. Relația deschisă și poliamorul
Relația deschisă presupune un acord între ambii parteneri de a fi cu alte persoane în afara relației. Acest tip de relație apare adesea când unul sau ambii parteneri nu sunt pregătiți să se implice emoțional în relație. În general, sunt cupluri poliamoroase.
5. Cuplu de tip Swingers
Cuplul de tip Swinger acceptă ca unul sau ambii parteneri să aibă relații sexuale cu o a treia persoană, la un moment dat, fără a deveni o relație susținută în timp. Aceștia au doar o relație formală, fără un pact de fidelitate strict.
6. Relație de tip dominant/submisiv
Relația dominant-submisiv este un tip de relație de control. Unul dintre parteneri își controlează partenerul, iar celălalt este controlat. Acest tip de relație nu este sănătos, există o lipsă de independență, înțelegere și încredere. Și, după cum știți, toate aceste lucruri stau la baza unei relații bune și sănătoase.
7. Relația la distanță
Relația la distanță este un alt tip de relație destul de des întâlnit. Din păcate, în cele mai multe cazuri, acestea se termină într-un moment de disperare, deoarece partenerii nu se pot vedea și nu pot comunica în mod regulat.
8. Relația doar pentru acum
O relație „doar pentru acum” se stabilește între două persoane care nu caută nimic serios. Ei caută un partener distractiv și temporar, probabil pentru a se adapta și a se recupera după o despărțire anterioară.
9. Relația celor mai buni prieteni
Aceasta este o relație în care ambele persoane se simt bine vorbind și conectându-se, dar există o lipsă de intimitate.
Sexul este o parte importantă a oricărei relații, iar o relație fără sex este condamnată să se termine la un moment dat.
Există pasiune și angajament între ei, dar nu există intimitate. Acest lucru înseamnă că dragostea este adesea unilaterală.
10. Relația toxică
Relația toxică este un tip de relație în care ambii parteneri sunt atrași unul de celălalt și chiar se iubesc, dar nu există angajament sau înțelegere. Se pare că au opinii și interese diferite care duc la diferite certuri și probleme, dar se simt totuși atașați de partener.
11. Relație adaptabilă
Aceasta este relația de cuplu tipică în care unul dintre parteneri încearcă să se adapteze celuilalt, schimbându-și rutina, interesele, stilul de viață, hobby-urile și chiar prietenii. Pur și simplu, se schimbă pentru partenerul lor.
Nu există două persoane la fel, motiv pentru care relațiile necesită compromis și acceptare. O relație nu este motivația potrivită pentru a-ți schimba obiceiurile, prietenii sau hobby-urile.
12. Relație cu adevărat compatibilă
Am păstrat cel mai bun tip de relație pentru final. Acesta este tipul perfect și sănătos de parteneriat bazat pe înțelegere, încredere și iubire.
Este format din două persoane care sunt dispuse să facă sacrificii una pentru cealaltă, să se iubească și să se respecte reciproc.
Acesta este genul de relație pe care îl căutăm cu toții. Și, din fericire, mulți dintre noi l-au găsit deja.
A începe o relație nu este ușor și nu toată lumea este atât de pregătită pe cât pare sau crede că este. Înainte de a intra într-o relație de orice fel, trebuie mai întâi să te cunoști atât pe tine însuți/însăți, cât și pe potențialul partener.
sursa: hernandezpsicologos.es
[…] 12 tipuri de relații amoroase […]