
„Secretul viitorului tău este ascuns în rutina ta zilnică” – Mike Murdoch
Trezirea de dimineață poate fi o bătaie de cap pentru unii dintre noi, în timp ce, pentru alții, este un proces ușor și rapid, mai ales datorită unei rutine sănătoase, respectate fără abatere. Astfel, pentru o zi începută cu motoarele turate la maxim, ar trebui să te concentrezi pe acele obiceiuri benefice, renunțând la ce îți poate altera calitatea zilei, strica starea de spirit, reduce energia sau pregăti terenul pentru o zi complet neproductivă.
De aceea, de mare ajutor ar fi să începi (dacă deja nu o faci) să-ți cultivi obiceiul de a profita la maximum de primele 60 de minute ale dimineții, eliminând, așadar, acele obiceiuri conștiente și inconștiente care îți afectează starea de spirit și performanța. Astfel, dezvoltarea unei rutine uimitoare de dimineață este esențială pentru a prelua controlul asupra subconștientului și conștientului.
Iată 10 obiceiuri nocive matinale la care ar trebui să renunți imediat:
1. Amânarea alarmei
Când sună alarma, cu toții am vrea, dacă nu s-o anulăm, măcar s-o mai amânăm puțin Și încă puțin. Îți sunt cunoscute clasica amăgire: „Încă cinci minute”, nu? Ar trebui să reziști acestei uriașe tentații, deoarece apăsarea butonului de amânare aduce, de asemenea, o ajustare a nivelului de disciplină. De fiecare dată când apeși butonul de amânare, te abați de la ceea ce trebuie să faci, îți acorzi o prima „excepție” de la program și astfel mintea învață că totul este negociabil și „amânabil”. Poate părea ceva neînsemnat, dar dacă se transformă în obicei, îți pregătești mintea pentru incompetență și îți modifici nivelul de performanță.
Dacă acesta este un obicei cu care rezonezi, schimbă rutina de seară și de noapte, deoarece activitățile de dinainte de culcare au un impact solid asupra modului în care te simți dimineața.
2. Verificarea telefonului și a rețelelor de socializare
Cine nu este vinovat de asta?… Să fim sinceri. Primul lucru pe care mulți dintre noi îl facem dimineața, după ce am reușit să deschidem cu adevărat ochii, este să luăm telefonul și să trecem în revistă toate aplicațiile de socializare. Trebuie să recunoaștem, este vorba de o dependență sau, mai degrabă, de o conexiune puternică ce apare odată cu lumina telefonului mobil și de care nu ne putem despărți minute bune.
Așadar, taie răul din rădăcină și nu dormi cu telefonul mobil la capul patului! Acesta nu este un sfat nou, dar mulți dintre noi, deși recunosc ceea ce este evident, totuși nu fac nimic în acest sens. Degeaba știm că a-ți verifica telefonul la prima oră dimineața nu este un obicei sănătos și productiv, dacă oricum asta facem zilnic.
Ideea este că, dacă ești distras încă din primele momente ale zilei, nivelul tău de performanță suferă modificări, căci, în loc să începi să te concentrezi pe ce ai de făcut, pierzi timpul, atenția fiindu-ți distrasă de lucruri complet inutile.
Primele 60 de minute după trezire sunt, prin urmare, doar pentru tine, pentru a-ți hrăni, reîncărca și condiționa mintea pentru succes și nimic altceva.
În loc ca primul lucru dimineața să iei telefonul, meditează, hidratează-te, fă exerciții fizice, mănâncă un mic dejun sănătos și pregătește-te pentru o nouă zi.
3. Ocolirea micului dejun sau consumarea de alimente nepotrivite/nesănătoase la prima masă a zilei
Ziua nu se începe cu stomacul gol. Nu degeaba micul dejun este considerat masa principală a zilei.
Ai nevoie de nutrienți adecvați pentru a face față unei zile pline și, când sari peste micul dejun, îți pregătești o zi problematică.
4. Luarea deciziilor improvizate
O cale majoră către succes în orice alegem să facem este planificarea. Atunci când planificați, pregătiți și stabiliți priorități, vă permite să atingeți niveluri de performanță mai mari decât atunci când luați decizii fără o analiză și o evaluare adecvate.
Când iei decizii improvizate dimineața, o faci dintr-o poziție defavorabilă, îți forțezi corpul și mintea să proceseze semnale în câteva secunde, ceea ce poate induce stres psihic și fizic. În plus, deciziile acestea nu pot fi cele mai bune, căci, pe de o parte, timpul nu-ți permite o corectă analiză și, pe de alta, încă nu funcționezi la capacitate maximă din niciun punct de vedere.
Cu alte cuvinte, lucruri improvizate egal rezultate slabe. Ziua trebuie planificată și programată cu o seară înainte sau, în funcție de natura activităților cu câteva zile, săptămâni înainte.
5. Începerea zilei fără un duș rapid
După ce te răsfeți cu rutina de dimineață, este inerent să faci un duș rapid înainte de a ieși din casă. Nu doar că începi ziua împrospătat, dar apa îți activează anumiți hormoni ce-ți pregătesc corpul pentru un nivel cât mai ridicat de performanță.
6. Negativitatea
Modul în care îți condiționezi mintea are un impact uriaș asupra rezultatelor pe termen lung. Acest lucru implică ceea ce consumi dimineața, ce asculți, ce vizionezi și ce citești.
Nu cultiva negativitatea de la prima oră, nu-ți începe ziua plângându-te și amplificându-ți neliniștile, îngrijorându-te sau stresându-te, mai ales din cauza lucrurilor pe care nu le poți controla, căci asta îți influențează în rău nu doar starea de spirit și nivelul de energie, ci și sănătatea fizică! Canalizează-ți energia către ceea ce depinde de tine, fii atent, fii recunoscător, fii pozitiv, fii autentic!
7. Lipsa soarelui
După ce te trezești dimineața, nu lăsa perdelele trase, o cameră întunecată și neaerisită trimite semnale de amorțeală și somnolență corpului tău, păcălindu-l că, în continuare, este noapte și asta în loc să fie tot mai alert.
Să lași razele soarelui să intre în cameră dimineața este o modalitate grozavă de a te trezi și de a începe ziua cu zâmbetul pe buze. Inevitabil, lumina soarelui îți induce o stare de bine, de optimism.
8. Lipsa hidratării
Mulți dintre noi uităm să ne hidratăm după trezire, avântându-ne direct în activitățile zilnice. După ce te-ai trezit, corpul trebuie să fie hidratat, căci ai avut o noapte lungă de odihnă fără apă.
Apa ajută metabolismul să se miște în direcția corectă. De asemenea, consumul de apă la prima oră dimineața ajută la pierderea în greutate, la întărirea sistemului imunitar, la detoxificare, la menținerea elasticității și sănătății pielii. Dacă încă nu te-ai obișnuit să te hidratezi dimineața, ar trebui să începi s-o faci!
9. Patul nefăcut
Chiar dacă nu pare, disciplina începe și cu obiceiul de a-ți face patul dimineața. O cameră ordonată ajută mintea să se concentreze asupra a ceea ce are de făcut, neexistând elemente care să-i distragă în mod neplăcut atenția.
Când patul este făcut, camera aranjată și aerisită, simți că poți face față oricărei provocări. De altfel, experții spun că a-ți face patul imediat după ce te trezești îți ridică nivelul de performanță.
10. Trezirea la diferite ore
Nimic nu este mai eficient decât consecvența în tot ceea ce faci. Atunci când vrei să-ți dezvolți rutine matinale de succes, este recomandabil să te trezești mereu la aceeași oră și să respecți, pe cât posibil, aceleași obiceiuri sănătoase. Consecvența ajută creierul să-și îndeplinească cu succes misiunile zilei. În schimb, dacă ora de trezire diferă în fiecare zi, iar numărul de ore de odihnă, de asemenea, diferă, calitatea somnului are de suferit, iar asta își pune amprenta supra psihicului tău și a capacității tale de a face față cu succes noii zile.