16 semne subtile de avertizare că partenerul s-ar putea să nu te iubească așa cum meriți

Faptul că ești îndrăgostit te poate face să-ți vezi partenerul prin ochelari roz; este ușor să treci cu vederea calitățile negative ale cuiva atunci când ești îndrăgostit până peste cap de el. Nicio relație nu este perfectă și cu toții trebuie să facem compromisuri. Dar atunci când lucrurile nu merg bine într-o relație, oamenii se învinovățesc adesea, ceea ce poate face să fie ușor să treci cu vederea semnele de avertizare că partenerul tău s-ar putea să nu te iubească așa cum meriți.

Oamenii minimalizează cât de răniți sunt de anumite lucruri, cât de ignorați se simt, cât de neglijați sau subevaluați se simt”, spune Nicole Richardson, terapeut al familiei, pentru publicația Bustle. „S-ar putea să nu-și înțeleagă profunzimea sentimentelor sau să nu fie capabili să le exprime în cuvinte […] oamenii, de multe ori, nu știu cum să aibă un conflict în mod constructiv, așa că se închid și nu mai vorbesc deloc. Aceasta este o rețetă grozavă pentru dezastru”.

Această lipsă de comunicare este unul dintre principalele motive pentru care Richardson vede că relațiile se destramă. Fără comunicare, este dificil pentru cupluri să ajungă la rădăcina problemei și să meargă mai departe. Dar o dezamăgire nu înseamnă neapărat că trebuie să vă despărțiți. Dacă descoperi că partenerul tău nu te iubește așa cum meriți, există modalități de a repara o relație.

Dacă ai probleme în relația ta, caută unele dintre aceste semne de avertizare pentru a vedea dacă trebuie să reevaluezi lucrurile cu partenerul tău.

1
Luptele tale sunt repetitive

Dacă simți că ai impresia că ai aceeași ceartă la nesfârșit, este pentru că, probabil, așa este. Atunci când certurile devin repetitive și nu se ajunge la nicio soluție, poate fi un semn că tu și partenerul tău nu sunteți dispuși să faceți compromisuri pe unele subiecte serioase.

Certurile sunt în regulă – dar certurile care se repetă la nesfârșit, fără nicio rezolvare, devin o sursă toxică pentru relație”, spune Dr. Joshua Klapow, psiholog clinician și co-prezentator al emisiunii radiofonice Kurre & Klapow.

Dacă te trezești că ai aceeași ceartă la nesfârșit cu partenerul tău, este posibil să te ajute terapia de cuplu pentru a ajunge la rădăcina problemelor.

2
Certurile devin personale

Să te cerți într-o relație nu este întotdeauna rău, de fapt, este normal. Dar atunci când partenerul tău nu te poate separa ca persoană de greșelile tale și folosește certurile ca scuză pentru a te degrada, ar putea fi timpul să îl lași să plece.

Certurile care trec de la comportamente și acțiuni care nu-i plac unuia dintre parteneri la caracteristici ale partenerului care nu-i plac nu este un semn bun”, spune Dr. Klapow. „Când se trece de la ‘nu-mi place ce faci’ la ‘nu te plac’, există probleme. Încearcă să te concentrezi pe acțiunile partenerului tău. Atacurile personale nu au niciun beneficiu, nu rezolvă certurile și pot duce la divorț”.

3
Nu vă certați niciodată

Ar putea părea o ușurare faptul că ai găsit un partener cu care nu te cerți. Dar faptul că nu te cerți niciodată nu este sănătos și ar putea fi un semn de lipsă de angajament pe termen lung.

„Este greu să te cerți. Dacă nu ești super angajat față de partenerul tău, iar acesta face ceva care te calcă pe nervi și te enervează, nu vei investi energia necesară pentru a discuta acest lucru cu partenerul tău, pentru că de ce să te deranjezi?”. spune Richardson.

Ignorarea problemelor în loc să le abordați va crea în cele din urmă o prăpastie între dumneavoastră și partener. Richardson recomandă să vă abordați problemele sau să vă întrebați de ce simțiți că relația voastră nu merită această energie.

4
Nu are încredere în tine cu lucruri mărunte

Nu doar lipsa de încredere când vine vorba de fidelitate este o problemă. Dacă un partener nu are încredere în tine cu lucruri mărunte, cum ar fi să ajungi la timp la o întâlnire, ar putea fi un semn de nesiguranță mai profundă.

„Dacă tu sau partenerul tău nu aveți încredere unul în celălalt, relația este condamnată!”, spune Dr. Klapow. „Încrederea poate fi pe orice subiect – nu doar pe cel al infidelității. Ai încredere că va veni la timp, că va cheltui banii cu înțelepciune, că îi pasă de tine, că va fi disponibil din punct de vedere emoțional în situații de criză. Toate acestea sunt primordiale pentru succesul unei relații.”

5
Îți cere să îți schimbi obiceiurile

Cu toții avem lucruri care ne fac să vibrăm, cei care râd tare, cei care aplaudă când aterizează avionul. Dar dacă partenerul tău începe să-ți spună să schimbi diverse la tine, este adesea un semn de nesiguranță mai profundă și toxică.

„Este o problemă dacă partenerul îți cere să schimbi modul în care mănânci, vorbești, interacționezi, îți petreci timpul sau arăți”, spune Dr. Klapow. „Acesta caută o schimbare pentru că știe în adâncul sufletului că relația s-ar putea sfârși”.

Dacă partenerul vă cere în mod continuu să vă schimbați pentru a vă potrivi mai bine cu el, confruntați-l cu privire la acest lucru sau luați în considerare posibilitatea de a părăsi relația.

6
Partenerul tău pare un pic prea independent

Tu și partenerul tău nu trebuie să petreceți fiecare minut împreună, dar dacă partenerul tău pare să înceapă să-și programeze viața fără să te consulte vreodată, ar putea fi semn că nu este pe deplin dedicat relației voastre.

„Ar putea fi o problemă dacă pare să-și programeze viața în mod diferit”, spune Dr. Klapow. „Sunt fericiți, sunt drăguți, dar acum par să nu fie niciodată prin preajmă. Poate fi mai multă muncă, mai mult timp cu prietenii, dar programul lor pare să includă pe toată lumea în afară de tine. Acesta nu este un semn de infidelitate în sine, ci, într-adevăr, un semn că s-ar putea să dorească să fie conectați la alții și la alte activități mai mult decât la tine”.

7
Nu greșește niciodată

Nu este ușor să recunoști un partener „în serie” – de aceea sunt atât de buni la ceea ce fac. Dar dacă partenerul tău pare perfect pentru un montaj de comedie romantică, ar putea fi un semn că a avut un pic prea multă practică.

„Atunci când partenerul tău nu este deloc nervos, ciudat și nu este niciodată în pană de cuvinte; poate fi impresionant”, spune Tina B. Tessina, Ph.D., psiholog și autor. „O abordare lustruită este foarte atractivă și plăcută, dar ar putea exista și o parte negativă. Ar putea indica un ‘profesionist’ care este singur de mult timp, a ieșit mult timp cu multe persoane și este foarte versat. Dacă partenerul tău pare foarte șmecher și entuziast, dar nu se deschide, a avut multe relații scurte sau se ferește să discute detalii personale, nu fi prea încrezătoare”.

8
El nu întreabă, ci spune

Poate fi frumos când partenerul tău intervine pentru a face planuri, dar atunci când partenerul tău are nevoie ca lucrurile să fie făcute într-un anumit fel sau îți spune ce să faci, este adesea un semn de nesiguranță mai profundă și potențial comportament abuziv. „O persoană care are totul împreună, face aranjamentele, abia așteaptă să te revadă, telefonează frecvent, este intensă și convingătoare, știe întotdeauna ce vrea să facă și aranjează lucrurile la perfecție se simte adesea foarte bine, la început”, spune Tessina. „Gelozia poate fi măgulitoare, mai ales dacă partenerul tău vrea să fie exclusivist imediat, dar poate fi dovadă de instabilitate emoțională și poate deveni o lipsă cronică de încredere și suspiciune.”

Deși nu este întotdeauna așa, Tessina ne reamintește să fim atenți la semnele șantajului emoțional – nu acceptă un „nu” ca răspuns, îți respinge ideile, te presează să faci ceea ce vrea și folosește tactici de amenințare sau de constrângere, cum ar fi amenințarea cu încheierea relației, plânsul sau furia.

9
Este posesiv

Gelozia este adesea prezentată ca fiind un aspect pozitiv în relații – arată că partenerului tău îi pasă. Dar, de multe ori, gelozia nu este un semn al unei relații sănătoase, ci un semn de nesiguranță.

„Furia, controlul și posesivitatea sunt toate semne de avertizare că partenerul tău poate avea o problemă de control”, spune Tessina. „Până când nu știi cu cine ai de-a face, ai grijă să nu fii doar folosit. […] Manipulatorii sunt adesea narcisiști și sunt cu adevărat incapabili să empatizeze cu tine sau să îți recunoască drepturile, nevoile și dorințele.”

10
Vorbește urât despre fostele relații

Dacă partenerul tău are numai lucruri negative de spus despre fostele relații, ar putea fi un semn că nu a învățat din greșelile trecutului și te va învinovăți pe tine pentru eșecurile relaționale din viitor.

„Dacă în relațiile anterioare ale partenerului tău au fost […] întotdeauna de vină partenerele lui și el nu își asumă nicio responsabilitate, tu ai putea fi următoarea pe acea listă”, spune Tessina. „Fiecare dezastru în relații are nevoie de doi. O persoană sănătoasă face greșeli, dar se poate îndepărta, astfel că partenerul tău ar trebui să știe deja ce ar fi putut face mai bine”.

11
Este în permanență pe telefon

Telefoanele mobile au devenit o parte atât de integrantă a vieții noastre, încât poate fi greu să știi când să îl lași deoparte. Ca regulă generală, dacă ești la o întâlnire sau cu partenerul tău, ești acolo pentru a petrece timp cu acea persoană, nu pentru a trimite mesaje altor persoane.

„Nesimțirea spune că partenerul tău nu te respectă suficient de mult pentru a-ți acorda toată atenția. Cea mai modernă scuză pentru impolitețe este telefonul mobil”, spune Tessina. „Să folosești un telefon mobil la masă sau să pleci în mod repetat pentru a răspunde la apeluri este nepoliticos”. Cel mai bine este să abordați imediat problema utilizării constante a telefonului mobil de către partener, dacă vă deranjează. Dacă trebuie să fiți disponibili pentru probleme de serviciu sau de familie, Tessina recomandă să vă anunțați mai întâi partenerul.

12
Vrea să petreacă tot timpul cu tine

Este măgulitor atunci când partenerul tău se gândește suficient de mult la tine pentru a face planuri speciale, dar dacă devine o nevoie constantă de a petrece timp cu tine, ar putea fi o poartă spre abuzul emoțional.

„Ferește-te dacă partenerul tău nu are pe nimeni în viața lui în afară de tine”, spune Tessina. „O persoană sănătoasă are o viață socială activă. […] Poate însemna că are probleme în a se relaționa cu oamenii, iar tu vei simți în curând presiunea de a-ți abandona propriii prieteni și de a umple viața partenerului tău. Dacă începe să te preseze să renunți la prietenii tăi și să-ți petreci tot timpul cu el, stabilește limite sau ia în considerare posibilitatea de a părăsi relația dacă devine prea posesiv”.

13
Te simți neliniștită în preajma partenerului tău și nu știi de ce

Corpul nostru are un talent aparte în a semnala când lucrurile nu sunt în regulă. Dacă partenerul tău te face nervoasă sau stresată, probabil că există un motiv pentru asta. „Te-ai născut cu abilitatea de a “simți” o altă persoană din punct de vedere emoțional”, spune Tessina. „Dacă sentimentele tale sunt în contradicție cu gândurile tale despre persoana cu care ești, reacțiile corpului tău ar putea fi mai înțelepte decât gândirea ta. Faptul că te simți încordat, stresat sau inconfortabil din punct de vedere fizic, intimidat, speriat, neliniștit sau inexplicabil de furios, înseamnă că organismul tău încearcă să-ți spună ceva. Dați atenție acestor sentimente, fiți precaut și mergeți încet”.

14
Nu vorbește despre prietenii sau foștii săi prieteni

Dacă partenerul tău refuză să vorbească despre relațiile din trecut, s-ar putea să fie din cauză că știe că a greșit și încearcă să ascundă acest lucru. În mod similar, dacă nu vrea să te prezinte prietenilor sau familiei lui, s-ar putea să fie pentru că încearcă să te ascundă de ei.

„Dacă este reticent în a da un număr de telefon de acasă sau nu te prezintă prietenilor sau are foarte puțin timp pentru tine, este probabil să aibă ceva de ascuns”, spune Tessina. „Cineva care nu vrea să vorbească despre relațiile anterioare sau pare „prea” perfect pentru a fi real, poate că a avut o serie de dezastre în relații”.

15
Ți se spune să „faci ce vrei”

Chiar dacă nu folosește exact aceste cuvinte, o atitudine de genul „fă ce vrei tu” poate semnala indiferență față de tine și de relația voastră. „Opusul iubirii nu este ura, ci indiferența”, spune Richardson. „Indiferența poate fi cauzată de o mulțime de răni sau pur și simplu din cauza faptului că partenerul tău simte că nu sunteți potriviți sau are senzația că ți-a greșit și nu știe cum să-și gestioneze vina”.

16
Vorbește despre viitorul lor… dar uită să te includă și pe tine în el

Dacă partenerul tău nu vorbește despre viitor sau vorbește despre viitorul lui și nu te menționează și pe tine, este un semn că s-ar putea să nu se vadă rămânând cu tine pe termen lung. „Lipsa de angajament este trădată de faptul că nu vrei să-ți faci planuri de viitor și nici să vorbești despre visurile tale”, spune Richardson. „Dacă partenerul tău este implicat, te va include în planurile sale de viitor, nu doar săptămâna viitoare, ci și în fanteziile viitoare. Dacă cineva nu este sigur de angajamentul pe care și-l asumă, îi va fi foarte greu să te proiecteze într-un viitor comun”. Pentru a începe să repari relația, Richardson recomandă să îți surprinzi partenerul făcând ceva bun și să încercând să fii mai empatică față de nevoile sale. „Dacă vrei ca partenerul să știe că este valoros, spune-i acest lucru. Spune-o cu voce tare, nu este suficient doar s-o gândești”, spune ea.

NB: Pentru consiliere în relații, apelați la un terapeut profesionist.

sursa: bustle.com

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here