Am obosit să fiu prietena prietenelor mele…

0
2430

Ah, cât de egoist sună asta! Dar pe cât de egoist, pe atât de adevărat. Da, recunosc, am obosit să fiu mama răniților. Am obosit să absorb toate ratările, toate nefericirile, toată toxicitatea, precum un burete insațiabil. Deși înțeleg prin prietenie, în primul rând, sprijin în momente delicate, încep să-mi dau seama că asta nu înseamnă că trebuie să-ți confunzi prietena cu groapa ta de gunoi sufletească, mai cu seamă când balanța înclină puternic și permanent într-o singură direcție.

Cum în toate există o limită, în prietenie există limite auto impuse. Dar când aceste autoreglări nu funcționează, rămâne noțiunea de prietenie întreagă, nedeformată, nealterată? Nu până la capăt. Căci nici nu ar avea cum, dacă se hrănește doar de la un capăt. Căci în acest raport, unul oferă constant disponibilitate, iar celălalt profită constant de asta, fără a oferi nimic în schimb. Cred că, de fapt, greșeala s-a produs undeva, la început. Probabil că unii doar asta înțeleg prin prietenie, să-și găsească un umăr pe care doar să plângă și atât. Da, prietenia e și asta, dar nu numai asta, mai cu seamă că umărul ăla aparține și el tot unei ființe umane, și nu unei mașini care nu are nevoi emoționale de niciun fel. O ființă umană care este posibil ca, la rândul ei, să aibă nevoie de același lucru – un umăr pe care să plângă – doar că nu-l găsește acolo unde și-a oferit compasiunea, timpul, înțelegerea… Ce poate fi mai trist de atât?

Am obosit să fiu depozitarul fără saț al tuturor nenorocirilor din viața prietenelor mele. Nu sunt pisică să am capacitatea de a absoarbe și apoi elimina energiile negative. Am obosit căci, de cele mai multe ori, numai în asta constă relația noastră de prietenie și acestă autostradă a plângerii cu sens unic ajunge, inevitabil, să se prăbușească.

Am ezitat dacă să scriu despre asta, căci pare, cum spuneam, un act egoist, dar, dacă stau bine să mă gândesc, să nu scriu despre asta este, de fapt, un act de răutate la adresa mea. Și acum… să vină pietrele!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

* Bifarea casetei GDPR este obligatorie

*

Sunt de acord