Cel mai căutat cuvânt al anului 2023 a fost „nimfomanie”

Într-o epocă în care informația zboară pe internet mai rapid decât zvonurile lansate de vecina de la șase, nu ar trebui să ne mire faptul că oamenii își petrec timpul căutând cele mai neobișnuite cuvinte. Anul 2023 a fost un an deosebit, un an în care curiozitatea a atins noi culmi de, să zicem, rafinament. Așa se face că, în fruntea listei de căutări de pe dexonline, a fost, nici mai mult, nici mai puțin, cuvântul „nimfomanie”.

„Nimfomanie”, o sintagmă care sună a ceva între o boală și o reclamă pentru un produs la tele-shopping, este, de fapt, un termen folosit pentru a descrie dorința sexuală excesivă la femei. Evident, într-o societate în care oamenii încearcă să țină pasul cu știrile, tendințele și tot ce se întâmplă în patul vecinilor, un astfel de cuvânt nu putea să nu fie căutat intens pe internet.

Ceva asemănător cu febra de FoMo* (teamă de a rata ceva) sau cu setea de cunoaștere, termenul „nimfomanie” a devenit, aparent, subiectul favorit al cercetărilor de pe motoarele de căutare. Cu toate că unora le-ar plăcea să creadă că o astfel de căutare masivă se datorează dorinței oamenilor de a-și lărgi orizonturile culturale, adevărul poate fi cu puțin diferit.

În epoca în care superficialitatea primează, iar valoarea personală se măsoară în „like”-uri și „share”-uri, nu ar trebui să ne mire că oamenii sunt atrași de subiecte care aruncă în aer toate normele sociale. „Nimfomanie” devine astfel un fel de simbol al rebeliunii, un cuvânt pe care unii îl folosesc pentru a da senzația că sunt la curent cu cele mai noi și mai nebune experiențe din viața lor.

De fapt, se pare că lumea a început să caute „nimfomanie” nu pentru a înțelege mai bine fenomenul sau pentru a studia evoluția societății, ci pentru a căuta confirmarea faptului că nu sunt singuri în această căutare a senzațiilor tari. E ca și cum oamenii ar vrea să vadă dacă nu cumva și vecinul suferă de aceeași afecțiune.

Dar, până la urmă, cine suntem noi să judecăm această curiozitate umană? Poate că oamenii pur și simplu își doresc să înțeleagă mai bine complexitatea umană, în special când vine vorba de laturile, să zicem, tabu ale acesteia.

Așa că, în timp ce înfruntăm răsăritul unui nou an, cu siguranță, vom continua să ne întrebăm și să căutăm cele mai bizare și neobișnuite cuvinte, în speranța că poate, doar poate, vom găsi răspunsurile la întrebările care ne frământă în miez de noapte. „Nimfomanie” a fost doar unul dintre acele cuvinte care ne-au făcut să ne întrebăm dacă suntem mai normali decât ceilalți. Și cine știe, poate că, până la urmă, ne-am convins că suntem. Sau nu.

____________________

*Fear of missing out (FoMO) este un termen unic introdus în 2004 pentru a descrie un fenomen observat pe rețelele de socializare. FoMO include două procese: în primul rând, teama de a nu rata ceva, urmată de un comportament compulsiv pentru a menține conexiunile sociale.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here