Cel mai ușor e să dai din clanță

0
1652

Nu-i așa? Hai că știți cu toții ce simplu și rapid ies vorbele din gură sau, mai nou, cuvintele din taste. Uneori, țâșnesc mai rapid decât decât gândul, alteori, gândul merge braț la braț cu ele, fără nicio rușine. Cu alte cuvinte, chiar ai „gândit” ce ai spus/scris. Hmm, nu știu care dintre cele două situații este mai tristă, aș înclina să cred că ambele… și nu e vorba de lipsa sau prezența unor circumstanțe atenuante („nu mi-am dat seama”, „eram supărat/furios”, „am reacționat din impuls”, „am fost sincer” etc), ci de faptul că, oricum am suci-o, indiferent de gogomăniile emise, ne mai și considerăm îndreptățiți să spunem orice (libertate de expresie, da?), fără să ținem cont că nu avem mereu dreptate sau că libertatea noastră de expresie îi poate răni gratuit pe ceilalți – și atunci s-a și terminat, de fapt -, atunci când o confundăm cu a da cep tuturor răutăților doar pentru că așa avem chef sau pentru a acoperi cu cuvinte acuzatoare la adresa celorlalți te miri ce problemă/gafă personală sau motiv de invidie.

Cel mai ușor e să dai din clanță și, cu cât ești mai limitat, cu atât datul ăsta din clanță e mai virulent și mai nejustificat. Evident că niciodată nu o să-ți dai seama de asta și dacă cineva îți atrage atenția, va deveni rapid următoarea ta țintă, considerându-te îndreptățit să-i răspunzi, după părerea ta, cu „aceeași” monedă.

Cel mai ușor și mai trist e să dai din clanță aiurea, ca și când numai atât ai ști să faci, ca și când nu ai avea alternativă, deși poate că ești conștient (măcar puțin, trag nădejde) că asta nu va rezolva nimic atâta timp când nu îți măsori duritatea și agresivitatea cuvintelor, transformând logoreea în comunicare. Cu alte cuvinte, să treci de la monolog steril la dialog, ceea ce, trebuie să recunosc, nu va fi la fel de ușor, dar va fi cu adevărat benefic pentru toată lumea, mai ales pentru tine.

Cel mai ușor e să dai din clanță și de aceea nu ar trebui să te mire că, la fel de ușor, rămâi singur…

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

* Bifarea casetei GDPR este obligatorie

*

Sunt de acord