Cele mai dubioase superstiții de pe glob

De la deschiderea ferestrelor pentru o naștere mai ușoară până la consumul de struguri pentru mai mult noroc, superstițiile acoperă o gamă largă de aspecte ale vieții de zi cu zi, inclusiv ce trebuie să faci pentru a evita ghinionul. Mai mult, în funcție de țară, s-ar putea să ți se pară una mai nebună decât alta (ca să nu mai vorbim de originile lor). Am ales mai jos unele dintre cele mai ciudate și mai ilogice superstiții din întreaga lume:

A călca pe o crăpătură – folclor african și european

Această credință se bazează, probabil, pe ideea că fisurile sunt portaluri către un tărâm supranatural și că, călcând pe ele, s-ar putea invita sau elibera spirite nedorite în lume. Aceste spirite ar putea apoi să provoace rău persoanei care a călcat pe crăpătură sau membrilor familiei acesteia.

Această superstiție este foarte răspândită și există de secole. Copiii sunt adesea învățați în diverse moduri despre cum să fie precauți și cum să evite ghinionul. Cu toate acestea, nu există nicio dovadă științifică care să susțină afirmația conform căreia călcatul pe o fisură va cauza rău.

Guma de mestecat pe timp de noapte – Turcia

În Turcia, există o superstiție conform căreia guma de mestecat după lăsarea întunericului se va transforma în carne de mort. Această superstiție se bazează probabil pe credința că morții sunt neliniștiți noaptea și că spiritele lor se pot atașa de obiecte, cum ar fi guma de mestecat. Dacă cineva ar mesteca gumă după lăsarea întunericului, ar putea ingera din greșeală spiritul mortului, făcându-i rău.

Numărul patru – China

Numerelor li se atribuie adesea semnificații și importanțe diferite în funcție de fiecare cultură. De exemplu, numărul 13 este considerat ghinionist în multe culturi occidentale, în timp ce numărul 7 este considerat norocos. În cultura chineză, numărul 4 este considerat ghinionist, deoarece sună similar cu cuvântul chinezesc pentru „moarte”.

Această superstiție este atât de puternică în cultura chineză încât multe clădiri omit chiar și etajul 4, iar unii oameni evită să folosească numărul 4 în numerele de telefon sau în adresele lor. De exemplu, un chinez ar putea scrie „3A” în loc de „4” pentru a se referi la etajul patru al unei clădiri.

Blestemul deochiului – Bazinul Mării Mediterane și Orientul Mijlociu

Timp de secole, în multe culturi din întreaga lume, a existat o superstiție conform căreia obținerea succesului poate atrage invidia zeilor, ceea ce poate duce la nenorociri. Această credință este cunoscută sub numele de „deochi” sau „nazar” și este deosebit de răspândită în special în Bazinul Mării Mediterane, Orientul Mijlociu și Asia de Sud.

Pentru a se proteja, oamenii din aceste culturi poartă adesea amulete sau mărgele care sunt decorate cu un simbol asemănător unui ochi. Se crede că aceste amulete alungă invidia zeilor și îl protejează pe cel care le poartă.

Să-ți ascunzi degetul mare când ești într-un cimitir – Japonia

În cultura japoneză, există o superstiție conform căreia ascunderea degetelor mari în pumn când te afli într-un cimitir îți va proteja părinții de moarte. Această superstiție se bazează probabil pe legătura dintre cuvântul japonez pentru „degetul mare” și cuvântul pentru „tată”. Ascunzându-și degetele mari în pumn, oamenii cred că își protejează simbolic părinții de moarte.

Flori galbene – Rusia

Culorilor li s-a atribuit adesea o semnificație simbolică, la fel ca și numerelor. De exemplu, negrul este adesea văzut ca fiind culoarea ghinionului, în timp ce roșul este adesea văzut ca fiind culoarea pasiunii. În Rusia, florile galbene, în special, sunt considerate problematice, deoarece se crede că reprezintă infidelitatea, separarea sau chiar moartea.

Această superstiție își are probabil rădăcinile în faptul că galbenul este o culoare strălucitoare și care atrage atenția. În unele culturi, galbenul este asociat cu gelozia și invidia. În Rusia, galbenul este, de asemenea, asociat cu doliul. Drept urmare, florile galbene sunt văzute ca un simbol al ghinionului și al nenorocirii.

Ferește-ți picioarele de mătură – America Latină

În Brazilia, există o superstiție conform căreia, dacă cineva îți trece cu o mătură peste picioare, vei rămâne singur pentru tot restul vieții. Se crede că această superstiție își are originea în credința că o femeie care nu poate avea grijă de casă nu este o soție bună.

Pentru a rupe blestemul, se spune că trebuie să scuipi imediat pe mătură. Se crede că acest lucru simbolizează respingerea blestemului și dorința de a găsi un soț.

Să te mănânce palmele – The Caribbean

În Caraibe, există o superstiție conform căreia dacă te mănâncă palma mâinii stângi înseamnă că vei rămâne în curând dator, în timp ce, dacă te mănâncă palma mâinii drepte, atunci vei primi bani. Se crede că această superstiție se bazează pe credința că mâna stângă reprezintă energia pasivă, iar mâna dreaptă reprezintă energia activă.

Atunci când palma mâinii drepte te mănâncă, se crede că este un semn că ești pe cale să primești bani de la altcineva. Acest lucru poate fi sub forma unui cadou, a unui împrumut sau chiar a unui câștig neașteptat. Atunci când palma mâinii stângi te mănâncă, se crede că este un semn că ești pe cale să cheltui bani. Acest lucru ar putea fi pe orice, de la o nouă achiziție până la o noapte în oraș.

Să fii felicitat înainte de ziua ta de naștere – Germania

În Germania, există o superstiție conform căreia nu poți felicita pe cineva cu ocazia zilei sale de naștere înainte de ziua sa. Se crede că această superstiție își are originea în credința că demonii pot afla dorințele și vor face tot ce le stă în putință pentru a le împiedica să se împlinească.

Chiar și atunci când este miezul nopții și ți se permite, în sfârșit, să îți feliciți prietenii germani, există totuși câteva pericole legate de această sărbătoare de care ar trebui să fii conștient. Atunci când țineți un toast, trebuie să priviți persoana direct în ochi în timp ce ciocniți paharele. În acest fel, vă asigurați că:

– Nu există otravă în băutura dumneavoastră. (Aceasta este originea superstiției.)

– Viața ta amoroasă nu va fi ruinată pentru următorii șapte ani.

Data ideală pentru o înmormântare – Polonia

Polonezii au o serie de superstiții legate de moarte și de înmormântări. De exemplu, una dintre cele mai comune este că decedatul trebuie îngropat înainte de prima duminică, altfel va urma în curând un alt deces.

Se crede că acest lucru este cauzat de faptul că duminica este o zi de odihnă și pace și se crede că morții ar trebui să se odihnească și ei în această zi. De asemenea, nu trebuie să purtați negru la o înmormântare, deoarece este considerat ca fiind semn de ghinion. În schimb, ar trebui să purtați alb sau o altă culoare deschisă.

Nu omorâți niciodată un păianjen – Suedia

În Suedia, există o superstiție conform căreia omorârea unui păianjen va face să plouă a doua zi. Se crede că această superstiție își are originea în credința că păianjenii sunt mesageri ai zeilor. Acolo, dacă vezi un păianjen, cel mai bun lucru pe care trebuie să-l faci este să-l prinzi și să-l eliberezi afară. Fără a-l omorî, deoarece acest lucru ar putea aduce ghinion.

Partea pe care cade pâinea contează – Franța

Francezii au o listă lungă de superstiții legate de animale, dintre care unele sunt destul de bizare. De exemplu, ei cred că, dacă vezi un păianjen dimineața, este un semn de tristețe. De asemenea, ei cred că dacă o pasăre se uită prin fereastra ta, ceva rău se va întâmpla. Iar dacă o femeie însărcinată vede o bufniță, va da naștere unei fetițe.

Totuși, cea mai importantă superstiție de care trebuie să ții cont în Franța este cea a pâinii. Dacă lași pâinea cu susul în jos, se crede că oamenii care trebuiau să o mănânce vor fi blestemați. Acest lucru își are originea în faptul că pâinea este văzută ca un simbol al abundenței și al prosperității. Prin urmare, este important să păstrați întotdeauna pâinea în poziție verticală și să nu o risipiți niciodată.

Îngrijirea personală – Vietnam

În Vietnam, îngrijirea pielii este considerată o modalitate de a te proteja de spiritele rele. Potrivit unei superstiții, femeile vietnameze nu se culcă niciodată cu machiaj pe față, deoarece demonii le-ar putea confunda cu unul dintre ei. O altă superstiție spune să se evite să se facă treburi casnice în Anul Nou Lunar, deoarece măturatul sau curățenia într-o zi atât de importantă ar putea șterge orice noroc pentru familie.

Aceste superstiții își au rădăcinile în credința că trupul este un templu și că este important să îl păstrăm curat și pur. În acest fel, vietnamezii cred că se pot proteja de spiritele rele și pot aduce noroc familiilor lor.

Fluieratul pe timp de noapte – Coreea de Sud

În Coreea de Sud, se crede că fluieratul pe timp de noapte atrage fantomele și spiritele rele. Se crede că această superstiție își are originea în credința că fantomele și spiritele rele sunt atrase de zgomot. Atunci când fluierați noaptea, faceți un zgomot puternic care poate atrage aceste entități. Acest lucru poate duce la tot felul de nenorociri, cum ar fi boli, accidente și chiar moarte.

Modul corect de a da foarfeca cuiva – Turcia

În Turcia, există o superstiție conform căreia dacă înmânezi un cuțit sau o foarfecă direct cuiva, acesta va deveni dușmanul tău. De aceea, este considerat nepoliticos să înmânezi aceste obiecte direct cuiva. În schimb, acestea ar trebui să fie așezate pe o masă sau pe podea, astfel încât destinatarul să le poată ridica singur.

Voi ce superstiții (românești) cunoașteți? Țineți cumva cont de ele?

sursa: genial.guru

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here