Unii oameni se simt inconfortabil în legătură cu roșeața din obraji atunci când se află într-o situație jenantă și chiar se simt vinovați, crezând că această reacție corporală transmite mesajul că sunt nesiguri și timizi. Cu toate acestea, realitatea este cu totul alta, deoarece îmbujorarea ne poate face să părem mai sinceri în fața altor persoane.
Iată de ce, via genial.guru, îmbujorarea nu este un semn de slăbiciune, așa cum mulți obișnuiau să creadă.
Să te îmbujorezi este perfect uman

Oamenii sunt singurele animale capabile să se îmbujoreze, potrivit descoperirilor lui Darwin. După ce a observat gesturile maimuțelor în timpul studiilor sale evoluționiste, el a definit această reacție ca fiind „cea mai umană dintre expresii”; probabil că se datorează unui mecanism de apărare socială pe care noi, oamenii, îl creăm împotriva unor sentimente precum vinovăția sau rușinea.
Această reacție este mai atractivă pentru sexul opus

Adevărul este că, deși poate fi un mecanism de apărare socială care vorbește despre disconfortul nostru, suntem în mod curios mai atrăgători atunci când obrajii noștri încep să devină roz. Acest gest reflectă un pic de vulnerabilitate și tocmai din acest motiv creează și un sentiment de intimitate care este atrăgător pentru sexul opus. De asemenea, pe noi, femeile, ne face să arătăm radiante, motiv pentru care ne punem pudră roz pe obraji.
Persoanele care se înroșesc sunt mai demne de încredere

Potrivit unui studiu comportamental publicat în Journal of Personality and Social Psychology, persoanele care se înroșesc ușor sunt considerate demne de încredere (în comparație cu cele care nu reacționează în același mod) și sunt considerate mai generoase. Cercetătorii acestui studiu susțin, de asemenea, că alte moduri de exprimare a jenei moderate și a vulnerabilității sociale sunt de fapt semnale de virtute, deoarece nu este posibil să reproducem aceste reacții în mod voluntar.
Alte gesturi revelatoare

O serie de experimente efectuate pe aproximativ 60 de studenți de nivel universitar, în care aceștia au fost înregistrați video în timp ce își induceau jena. Rezultatele arată că îmbujorarea conferă încredere în ceilalți oameni, așa că nu ar trebui să încercăm să o ascundem. Această cercetare se referă la persoanele care reacționează prin gesturi precum privitul în jos, acoperirea feței, râsul involuntar și înroșirea la cea mai mică provocare.
De ce roșim atunci când ne simțim jenați?

Fața noastră capătă culoarea unei roșii pentru că, atunci când ne aflăm într-o situație jenantă, corpul nostru secretă adrenalină, ceea ce face ca pielea noastră să se înroșească, la fel ca atunci când facem multă mișcare, deoarece fluxul sanguin crește și vasele din obraji se dilată. Acest proces este legat de sistemul nostru nervos simpatic, motiv pentru care nu îl putem controla; de asemenea, putem simți cum inima se accelerează și respirația își mărește frecvența, provocând, în unele cazuri, transpirație.
Când vine vorba de îmbujorare, este imposibil să minți

Îmbujorarea este un lucru uman și nu o putem evita, deoarece este dată de un set de funcții involuntare ale corpului care se declanșează atunci când suntem expuși la o situație care ne stânjenește, deși nu întotdeauna într-un mod neplăcut. Dar întotdeauna arată că ne pasă de ceva și că, dacă ceva a fost cauzat de noi, avem dorința de a remedia situația. Acesta este motivul pentru care această reacție este atât de strâns legată de onestitate. Așadar, dacă îți vezi partenerul roșind, încrede-te în ceea ce văd ochii tăi.
Te îmbujorezi foarte des, te jenează această reacție sau nu?
[…] Roșeața obrajilor este o reacție naturală la emoție sau la un val de adrenalină. Este unul dintre acele semne involuntare care arată că cineva este atras de tine. […]