De ce e important să-ți asculți intuiția în relația de cuplu

Intuiția este acea senzație din stomac când știi instinctiv că ceva ce faci este bine sau rău. Sau este acel moment când simți bunătatea sau frica pe fața celuilalt. Nu știi de ce te simți așa; este doar o bănuială1.

Intuiția nu este un al șaselea simț misterios. Este bazată pe structuri evaluative formate anterior, scheme care au fost stabilite în timpul evoluției și al dezvoltării noastre personale. Istoria noastră individuală și evolutivă este încorporată în aceste structuri. Prin urmare, putem fi predispuși să iubim un anumit tip de persoană chiar înainte de a cunoaște un individ specific2.

Intuiția joacă un rol important în relațiile de cuplu, deoarece ne ajută să ne dăm seama dacă suntem compatibili cu partenerul nostru, dacă avem valori și interese comune, dacă există chimie și atracție între noi, dacă putem avea încredere și respect reciproc.

De asemenea, intuiția ne poate avertiza când ceva nu merge bine în relația noastră, când există probleme, conflicte, neînțelegeri, care pot afecta armonia și fericirea dintre noi. Intuiția ne poate semnala când partenerul nostru nu ne oferă ceea ce avem nevoie, când ne minte, ne înșală sau ne abuzează.

În aceste situații, este important să ne ascultăm intuiția și să nu o ignorăm sau să o raționalizăm. Intuiția ne poate salva de la suferință, stres și frustrare. Intuiția ne poate ghida spre deciziile corecte pentru noi și pentru relația noastră.

Desigur, intuiția nu este infailibilă și nu trebuie să fie singurul criteriu după care ne bazăm relațiile. Trebuie să ținem cont și de alte surse de informație, cum ar fi comunicarea, observarea, experiența. Trebuie să verificăm dacă intuiția noastră este bazată pe fapte sau pe prejudecăți, pe emoții sau pe logică, pe realitate sau pe iluzie.

Dar nu trebuie nici să neglijăm intuiția noastră și să o lăsăm să fie acoperită de zgomotul exterior sau interior. Intuiția este vocea inimii noastre, care știe cel mai bine ce este mai bine pentru noi și, de aceea, este un aliat prețios în relațiile de cuplu.

surse: 1. psychologytoday.com, 2. academic.oup.com, 3. positivepsychology.com, 4. doi.org

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here