Devoratorii de rahat

Sunt oameni, unii chiar lângă noi, care se hrănesc doar cu… rahat. Nu cu Turkish delight, ci, mai degrabă, cu sweet shit, cum am văzut anumite traduceri făcute, cel mai probabil, de specialiști aparținând aceleiași categorii. Sunt oameni cărora nu le pasă dacă, eventual, cade sau nu casa pe ei, cărora un chiștoc și o bere proastă le țin de foame două zile, căci ei se hrănesc cu altceva. Cu un fel de prana a ticăloșiei, cu un fel de spumă de putregai moral, cu un fel de dejecții ale propriei minți atrofiate de ură, de ignoranță, de răutate, de refuzul de a face un pas înainte, scăldându-se comod în mocirla nenorocirii celorlalți.

Sunt oameni, unii chiar lângă noi, care te așteaptă la colțul virtual al internetului cu bâta mereu pregătită să te ardă cu sete exact acolo unde te doare mai tare. Și nu mă refer acum doar la cei care se trezesc jignind din obișnuință și din preagolul existenței lor triste, ci la cei care de abia așteaptă ca cineva care le este cu mult superior din mult prea multe puncte de vedere să aibă vreo problemă ca să-i sară cu topoare și furci în spinare, cu mizerii pe loc inventate, cu invective, cu presupuneri gratuite, cu acuze și cu tot arsenalul de nonsensuri scrise adesea agramat, uneori ininteligibil, ca și când asta le-ar umple burțile și le-ar provoca orgasme multiple. Simultan.

Sunt oameni, unii chiar lângă noi, care de abia așteaptă ca o persoană publică să pățească ceva urât (de obicei, o nedreptate), că ei sunt gata s-o linșeze, cu o plăcere și o bucurie sadice, de parcă asta ar fi menirea lor, în afară de aceea de a face degeaba umbră pământului. Nu contează dacă au argumente valide sau nu, nu contează dacă s-au informat sau nu înainte să se apuce să dea din clanță taste, nu contează dacă părerea neavizată le-a fost solicitată sau nu.

 

Măi, oameni frumoși, cum de vă suportați? Cu ce vă ajută să dați într-un om care deja are o problemă? Un om pe care nu-l cunoașteți personal, un om cu care – cel mai probabil – și dacă l-ați cunoaște nu ați avea ce să discutați, un om a cărui viață nu a avut nici cea mai vagă tangență cu a voastră, căci faptul că l-ați văzut la televizor nu se pune, un om pe care poate l-ați invidiat și pe care, tind să cred, simțiți acut nevoia să vă răzbunați pentru propria ratare. Și, cu toate acestea, repet, cu ce vă ajută să dați într-un om care deja are o problemă? Dacă, prin reducere la absurd, ați fi într-o situație similară, v-ar plăcea să fiți atacați gratuit de mii de necunoscuți? Bine, pe de altă parte, adevărul este că, de fapt, sunteți atât de mici, încât ceea ce faceți nici nu prea contează pentru persoana în care dați cu sârg, dar gestul, în sine, dincolo de faptul că este profund inuman, rămâne unul care spune totul despre voi, devoratorii de rahat.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here