Femeie în vârstă + bărbat tânăr = LOVE

În primul rând, hai să vedem câteva motive pentru care o femeie mai în vârstă ar putea să se îndrăgostească de un bărbat mai tânăr. Conform psihologului Rachel Needle, „femeile pot fi atrase de bărbații mai tineri pentru că se simt mai puternice și mai încrezătoare în ceea ce privește viața lor”. De asemenea, o femeie mai în vârstă poate fi atrasă de un bărbat mai tânăr din cauza energiei și entuziasmului pe care acesta îl aduce în viața ei.

Cu toate acestea, această situație poate fi dificilă, deoarece societatea poate percepe acest tip de relație ca fiind neobișnuită sau chiar inacceptabilă (desigur, invers, nu e așa de problematic… societatea noastră cu dublu standard, draga de ea!). Pe de altă parte însă, diferențele de vârstă pot provoca tensiuni în relație, iar femeia mai în vârstă poate fi îngrijorată de faptul că bărbatul mai tânăr o poate părăsi în favoarea unei femei mai tinere.

Potrivit psihologului Tamara McClintock Greenberg, „cel mai important lucru pentru o femeie care se îndrăgostește de un bărbat mai tânăr este să fie sinceră cu sine și cu partenerul ei în ceea ce privește așteptările și nevoile sale”. În plus, o femeie mai în vârstă trebuie să fie pregătită să gestioneze comentariile, ironiile sau critica celor din jur.

Desigur, este important ca ea să își cunoască și să își respecte limitele, deoarece bărbatul mai tânăr poate avea alte obiective în ceea ce privește relația. De exemplu, el ar putea fi mai interesat de o relație deschisă sau de o aventură temporară. În acest caz, femeia trebuie să comunice deschis cu partenerul pentru a evita dezamăgirea și a nu-și face așteptări ireale. Adevărul este că la a doua sau chiar a treia tinerețe, sentimentele de dragoste sunt extrem de puternice, căci nevoia de a te simți viu, de a fi ancorat în viață și dragoste, pe măsură ce trec anii, devine tot mai puternică și, de aceea, și dezamăgirile pot avea aceeași intensitate.

În literatura de specialitate, există însă și cercetări care arată că relațiile între femeile mai în vârstă și bărbații mai tineri pot avea anumite beneficii pentru ambii parteneri. De exemplu, potrivit unui studiu realizat de psihologul Julianne Holt-Lunstad, femeile mai în vârstă care au relații cu bărbați mai tineri ar putea beneficia de un nivel crescut de satisfacție sexuală, de creșterea stimei de sine și de îmbunătățirea stării de sănătate.

În același timp, bărbații mai tineri care se implică în relații cu femei mai în vârstă ar putea beneficia de o experiență mai mare și de învățare de la partenera lor mai experimentată. De asemenea, ei pot fi atrași de independența și de înțelepciunea pe care o aduce femeia mai mare decât ei în relație.

Trecând peste toate aceste considerente, important este să ne amintim că dragostea nu are vârstă și că o relație poate fi fericită indiferent de diferența de vârstă. Trebuie să ne cunoaștem așteptările și să comunicăm deschis cu partenerul pentru a construi o relație sănătoasă și durabilă. După cum a spus și psihologa Tamara McClintock Greenberg: „O relație nu se bazează pe vârstă, ci pe respect, încredere și compatibilitate”.

Desigur, nu am epuizat subiectul – și vă invit și pe voi să adăugați orice considerați relevant sau demn de luat în considerare când vine vorba de o astfel de relație, căci, sunt convinsă, păreri sunt multe și împărțite. Închei aici, cu vorbele psihologului Susan Winter: „Dragostea este dragoste indiferent de vârstă. Când găsim dragostea, trebuie să o acceptăm și să o trăim cu inima deschisă, fără să ne gândim la prejudecățile sau la normele sociale”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

* Checkbox GDPR is required

*

I agree