Nu toate femeile ajung „babe” după o anumită vârstă

0
4975

Din când în când, am privilegiul să cunosc adevărate doamne, la vârste la care multe femei se simt „babe” sau, în cel mai bun caz, „bătrâne”… Și atât cât îmi împărtășesc din crezul și din experiența lor este un dar absolut minunat și nu pot decât ca, la rândul meu, să vi-l ofer și vouă.

„Cu cât înaintezi mai mult în vârstă, frumusețea se transformă în bucurie, neastâmpărul, în tihnă, graba, în calmitate, neliniștile în pace, iar suferința după „ceea ce nu am” se transformă în recunoștință pentru „ceea ce sunt și ceea ce am”. Este păcat că de-abia la bătrânețe descoperim – și unii nici atunci, permite-mi sinceritatea – cum se trăiește… O viața întreagă ca o repetiție generală și, când, în sfârșit ești pregătit, de fapt piesa s-a terminat, iar în față nu ai decât o ușă, cea pe care scrie doar atât: „Exit”. Ei, vezi, mie de-abia asta mi se pare cu adevărat trist.

De-a lungul vieții, de-a lungul etapelor trăite, în loc să folosim fiecare zi pentru a mai evolua puțin, preferăm deplasarea pe orizontală… alegem să „o luăm mereu de la capăt” și să ne setăm noi obiective, ceea ce nu ar fi rău dacă am face-o bazându-ne pe ceea ce deja am învățat… dar nu este așa, interpretăm ad litteram acel „ia-o de la capăt” ca și când am trăi veșnic sau cel puțin o mie de ani… și fiecare nou obiectiv presupune alocarea unui timp de care nu suntem conștienți că este finit.

Știi ce cred că ne-ar speria? – căci frica este o scurtătură eficientă către conștientizare uneori. Dacă am avea o clepsidră imensă, imposibil de răsturnat și al cărei nisip să ne măsoare exact firul vieții. Văzând în fiecare clipă, în fiecare zi cum nisipul din ea se scurge și înțelegând că, la un moment dat, grămada de nisip scursă este mai mare decât cea care a mai rămas în partea superioară, cred că de-abia atunci am renunța la mărunțișuri, la timpul alocat lucrurilor neesențiale, la rahaturi și la alte prostii care ne macină și ne consumă inutil și poate că, înainte de al doisprezecelea ceas, ne-am alege mai înțelept prioritățile, nu crezi?”

Am rămas pe gânduri după această discuție, conștientă totuși că dacă efectul ei se rezumă doar la asta, înseamnă că nu am înțeles nimic…

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

* Bifarea casetei GDPR este obligatorie

*

Sunt de acord