Oamenii toxici – unii abordează stilul „nu mă lăsa că mor”, alții „nu mă lăsa că te omor”

0
2715

Nu numai relațiile pot fi toxice, ci și oamenii. Ți se insinuează în viață și se lipesc de ea ca o căpușă. Te sug de energie, cerând mereu câte ceva: timp, atenție, încurajări, sfaturi, bani… Te manipulează abil, pozând în oameni vulnerabili și fără apărare, deși aceasta nu este decât una dintre nenumăratele lor măști. Simți că legătura cu ei este una dăunătoare, dar nu te poți desprinde.

Oamenii toxici au sufletul chinuit, bolnav de te miri ce închipuiri contorsionate. Unii abordează stilul „nu mă lăsa că mor”, alții „nu mă lăsa că te omor”. Primii îți dau impresia că, dacă ai face-o, ai fi cel mai mare nemernic în viață și, că, fără tine, s-ar prăbuși, pe când ceilalți, îți dau senzația că dacă te-ai desprinde, te-ar urmări toată viața pentru a se răzbuna. Cât mai rău. Și unii, și alții sunt oameni dezechilibrați, lipsiți de puterea de a-și trăi pe propriile picioare viața și atunci mușcă fără grijă din cei din jur, în calitate de prieteni sau parteneri de viață.

Oamenii toxici te lasă vlăguit de viață, te obosesc până la paroxism, cer de la o zi la alta tot mai mult și, în schimb, nu oferă absolut nimic. Nici măcar iluzia unei relații echitabile, indiferent de natura acesteia. Sunt imprevizibili, enervant de labili, mincinoși. Numai ei au dreptate, iar dacă îi contrazici, sunt vehemenți, alegând între criza de isterie și cea de personalitate.

Ca prieteni, sunt ca precum paraziții intestinali, nu te lasă să trăiești, dar nici nu te omoară, dar ca parteneri de viață sunt precum canibalii: se hrănesc cu tine și, nu de puține ori, reușesc să te convingă că, de fapt, situația este exact invers. Tu ești cel cu probleme care se agață, cu disperare, de un astfel de partener.

Oamenii toxici sunt conflictuali și egoiști. Nu sunt dispuși să recunoască în veci că au un comportament deviant, nici măcar când acesta trece în sfera patologicului. Și cu cât sunt mai mult tolerați, cu atât devin mai puternici și mai periculoși.

Oamenii toxici ne parazitează, în primul rând, voința și curajul de a acționa, iar asta îi transformă în monștri cu chip uman.

Fiecare dintre noi știe dacă este sau nu înconjurat de astfel de oameni, așa cum fiecare știe, în sinea sa, dacă el însuși este un astfel de om, dar asta nu ne împiedică să continuăm, într-o inerție găunoasă, pe același drum bătătorit, doar de teama ipoteticelor repercusiuni.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

* Bifarea casetei GDPR este obligatorie

*

Sunt de acord