Piua!

0
3157

Suntem răi, agresivi și superficiali. Nu ne obosim să înțelegem nimic (pe principiul „Nu mă interesează, dar mă bag”), nu ne obosim să gândim nimic, nu ne obosim să ne înfrânăm pornirile instinctive de animal de pradă. Ne comportăm așa acasă și în public. Cu oarece variațiuni pe aceeași temă, desigur. Și unde ne lăudăm cu aceste calități de care suntem atât de mândri? Exact, pe internet!

sursă foto: © J E A N – P H I L I P P E • P I T E R

Suntem puși pe harță, la vânat de greșeli închipuite sau nu, suntem dispuși să luptăm în bătălii străine, care nu ne privesc și pentru care nici măcar nu ne pregătim, informându-ne despre ce e vorba, înainte de a decide în avocatul cui, din oficiu, ne erijăm. Femei și bărbați aflați la vârste diferite, cu diferite pregătiri și diferite niveluri de educație ne lepădăm de toate și ne înarmăm cu cuvinte tăioase pentru a combate, cu senzația sinceră că nu suntem altceva decât unealta dreptății supreme. Noroc cu prezența și acțiunile noastre, că altfel se ducea totul de râpă, noroc cu internetul, că altfel, unde ne mai manifestam noi polivalența, multi-potența, curajul și inteligența?

Piua! Ca-n copilărie, să ne spunem piua și să luăm o pauză de la încrâncenare… Să ne amintim că doar conceptele sunt spre disecare, nu și autorii lor, să ne amintim că discuțiile care nu se poartă pe ton moderat și în cunoștință de cauză sunt sterile și că săritul de fund pe motive imaginate este un sport cât se poate de jenant. Să ne autocontrolăm, lumea virtuală nu e decât o replică a celei reale, așa că și aici se aplică aceleași reguli, cea a bunului simț fiind prima dintre ele. Mai cu seamă când te afli în „casa” cuiva.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

* Bifarea casetei GDPR este obligatorie

*

Sunt de acord