
Marţi 3 iunie, Centrul FILIA şi organizaţii partenere cheamă pe oricine refuză violenţa de gen să se adune în faţa Guvernului
De la ora 18:00, Piaţa Victoriei va deveni locul unde vom spune răspicat că siguranţa femeilor nu mai poate fi amânată. Sloganul acţiunii – „Niciuna înfrântă. Niciuna uitată. Niciuna mai puţin.” – este un răspuns direct la uciderea Teodorei Marcu şi la valul de femicide ignorate de autorităţi.
De ce ieşim în stradă: uciderea Teodorei Marcu şi femicidul endemic
● 31 mai 2025 – Teodora Marcu, 23 de ani, însărcinată în 24 de săptămâni, este împuşcată pe o stradă din complexul Cosmopolis, în timp ce-şi ţinea fiica de trei ani de mână. Agresorul era bărbatul care a început să o abuzeze când ea avea 14 ani; după ani de ordine de protecţie şi plângeri penale, statul nu a reuşit să îl oprească.
● Crima Teodorei este al 25-lea femicid înregistrat în primele cinci luni din 2025. Fenomenul nu este o excepţie, ci o regularitate tolerată de instituţii şi alimentată de cultura blamării victimei.
Cifre care cer acţiune imediată
- 426 de femei au fost ucise de parteneri, foşti parteneri sau rude între 2015-2023, potrivit Ministerului Familiei.
- În 2024, poliţia a intervenit la peste 130 000 de cazuri de violenţă domestică.
- În primele 11 luni din 2024 s-au emis 12 000+ ordine de protecţie provizorii, însă mai puţin de jumătate au fost confirmate de instanţe.
Aceste numere arată un sistem de protecţie care cedează exact când victimele au mai mare nevoie de el.
Centrul Filia: Luptăm până când toate femeile și fetele sunt în siguranță
Niciuna înfrântă. Niciuna uitată. Niciuna mai puțin. Luptăm până când toate femeile și fetele sunt în siguranță. Ieșim în stradă mâine, începând cu ora 18:00 în Piața Victoriei.
31 mai 2025. Un bărbat împușcă mortal o femeie însărcinată aflată de mână cu fiica ei de trei ani. Bărbatul era agresorul ei din copilărie, o abuza încă de când avea 14 ani. După ani de abuz sexual, fizic și psihic, mai multe ordine de protecție și plângeri la poliție pentru amenințare, agresorul a omorât-o în plină stradă, în fața mai multor copii.
Este al 25-lea caz de femicid din ultimele cinci luni. În fiecare an în România zeci de femei sunt omorâte doar pentru că sunt femei. Violența împotriva femeilor e insuficient sancționată, tolerată de cei care ar trebui să ne protejeze și transformată apoi în context de blamare a victimei.
Le credem pe femeile care sunt victime ale violenței. Ne-am săturat să trăim în cultura ‘’toleranței‘‘ asupra violenței atunci când este îndreptată împotriva femeilor care vin din medii sărace, rome sau au experiențe care nu le fac ‘’demne’’ în ochii opiniei publice de a fi protejate. Acest dublu standard arată că noi femeile trebuie să fim respectabile și victimele perfecte pentru a fi crezute.
Le credem pe femeile care vorbesc despre situațiile din violență prin care trec. Avem nevoie de solidaritate, nu de vină. Blamarea victimei este parte din cultura violenței. O hrănește. O normalizează. O face invizibilă. O face și mai greu de prevenit.
Pentru a elimina violența de gen, este esențial să conștientizăm că aceasta nu este un fenomen izolat, ci rezultatul unei culturi patriarhale adânc înrădăcinate, care îi învață pe bărbați că au dreptul să dețină controlul asupra femeilor, să creadă că dominarea într-o relație este firească, că autonomia și consimțământul femeilor pot fi ignorate, iar un refuz nu este acceptabil. Pentru siguranța femeilor, și bărbații trebuie educați și sensibilizați!, au scris reprezentații Centrului Filia.
foto prima pagină Centrul Filia, Facebook Teodora Marcu