Luni seară, Palatul Buckingham a făcut un anunț neașteptat și anume că Regele Charles al III-lea a fost diagnosticat cu cancer, la mai puțin de 18 luni de la începutul domniei sale. În prezent, acesta urmează un tratament ambulatoriu la Londra.
Tipul de cancer nu a fost dezvăluit – nu este vorba de cancer de prostată, deși a fost descoperit în timpul tratamentului său recent pentru prostată mărită.
Regele a început luni tratamentul specific și își va amâna îndatoririle publice pe durata acestuia, a precizat Palatul.
Monarhul, în vârstă de 75 de ani, „rămâne pe deplin pozitiv cu privire la tratamentul său și așteaptă cu nerăbdare să revină la îndatoririle publice depline cât mai curând posibil”, a adăugat sursa citată.
Nu au fost comunicate alte detalii privind stadiul cancerului sau un prognostic.
Charles și-a informat personal ambii fii despre diagnosticul său, iar Prințul de Wales ar fi fost în contact permanent cu tatăl său.
Ducele de Sussex, prințul Harry, care locuiește în Statele Unite, a vorbit cu tatăl său și va călători în Marea Britanie pentru a-l vedea în zilele următoare.
Regele s-a întors la Londra de la Sandringham, în Norfolk, luni 5 februarie, iar palatul spune că a început tratamentul fără să fi fost internat.
Deși nu va mai participa la evenimentele publice, regele își va continua rolul constituțional de șef de stat.
Se înțelege că audiențele sale săptămânale cu prim-ministrul Rishi Sunak vor continua și vor fi în persoană, cu excepția cazului în care medicii îl sfătuiesc să limiteze acest tip de contact.
Există un mecanism constituțional pentru situațiile în care șeful statului nu poate îndeplini îndatoririle oficiale – în aceste circumstanțe, pot fi numiți „consilieri de stat” care să îl înlocuiască pe monarh.
În prezent, printre aceștia se numără regina Camilla, prințul William, prințesa regală și prințul Edward. Prințul Harry și Ducele de York nu mai sunt chemați, deoarece sunt membri ai familiei regale care nu lucrează.
De asemenea, prințul William s-a retras temporar de la angajamentele publice pentru a o ajuta pe soția sa Catherine, prințesa de Wales, în timp ce aceasta se recupera după operația abdominală suferită luna trecută, dar a anunțat la începutul zilei de luni că va reveni la îndatoririle publice în cursul acestei săptămâni.
Regele a fost văzut ultima dată în public duminică, 4 februarie, la o slujbă religioasă în Sandringham, unde a salutat mulțimea și a mers timp de aproximativ 10 minute.
În urmă cu mai bine de o săptămână, regele Charles a fost supus unei intervenții la prostată la un spital privat din Londra.
La momentul respectiv, Palatul a declarat că tratamentul a fost pentru o afecțiune „benignă”.
„În timpul acestei intervenții a fost observată o problemă separată care a fost ulterior diagnosticată ca fiind o formă de cancer”, a precizat luni.
Regele a ales să facă public tratamentul său împotriva cancerului, a precizat Palatul, deoarece a fost implicat în mai multe organizații de caritate legate de cancer pe vremea când era Prinț de Wales.
„În această calitate, Majestatea Sa a vorbit adesea în public în sprijinul pacienților cu cancer, al familiilor acestora și al minunatelor cadre medicale care ajută la îngrijirea lor”.
De asemenea, a făcut public tratamentul său pentru prostată, cu scopul de a încuraja mai mulți bărbați să își facă controale la prostată.
S-a spus că a fost încântat că a sensibilizat publicul cu privire la această problemă, site-ul NHS raportând o creștere a numărului de probleme legate de afecțiunile prostatei.
Societatea Regală de Medicină i-a mulțumit regelui pentru că a evidențiat „modul în care cancerul este nediscriminatoriu” și a îndemnat membrii publicului eligibil pentru depistarea cancerului să se programeze.
„Vă rugăm să nu fiți timizi – cu cât avem mai multe informații, cu atât mai bine vă putem ajuta, sperăm să excludem cancerul sau, dacă nu, să vă punem pe calea cea mai potrivită de tratament”, a declarat Dr. Jay Verma, președintele secției de medicină generală cu asistență medicală primară a Societății Regale de Medicină
Una din două persoane din Marea Britanie dezvoltă un anumit tip de cancer în timpul vieții.
Există peste 200 de tipuri de cancer – cele mai frecvente în Marea Britanie sunt cele de sân, plămân, prostată și intestin, potrivit site-ului NHS.
Pentru multe tipuri de cancer, șansele de a face acest lucru cresc odată cu vârsta. Cifrele din Marea Britanie sugerează că, în medie, în fiecare an, mai mult de o treime (36%) din cazurile noi de cancer au fost înregistrate la persoane cu vârsta de 75 de ani și peste.
Premierul Rishi Sunak i-a urat regelui o „recuperare completă și rapidă”, la fel ca și liderul laburist Sir Keir Starmer și președintele Camerei Comunelor, Sir Lindsay Hoyle.
Președintele SUA, Joe Biden, și-a exprimat îngrijorarea și a spus că va vorbi cu regele.
Într-o postare pe X, el a spus: „Un diagnostic de cancer, tratamentul și lupta pentru supraviețuire necesită speranță și curaj absolut. Jill și cu mine ne alăturăm poporului britanic, rugându-ne ca Majestatea Sa să aibă parte de o recuperare rapidă și completă”.
Fiul lui Biden, Beau, a murit de cancer la creier la vârsta de 46 de ani, iar prietenul său de-o viață, senatorul republican John McCain, a murit, de asemenea, de cancer în 2018.
Charles a devenit rege la moartea mamei sale, regina Elisabeta a II-a, în septembrie 2022, iar încoronarea sa a avut loc în luna mai a anului următor.
Regele și regina urmează să viziteze Canada în luna mai și Australia, Noua Zeelandă și Samoa pentru reuniunea șefilor de guvern din Commonwealth, în octombrie.
Palatul nu a confirmat încă dacă aceste călătorii vor avea loc, nefiind sugerată nicio dată pentru revenirea regelui la îndatoririle publice complete.
sursă: bbc.com