Un astronaut împărtășește „marea minciună” de care și-a dat seama după ce a văzut Pământul din spațiu

Ați auzit vreodată de efectul de sinteză? Acesta se referă la ce experimentează astronauții atunci când privesc Pământul din spațiu. Efectul este puternic. Astronauții spun că perspectiva unică asupra planetei noastre le-a schimbat modul în care percep Pământul și problemele sale.

Efectul de sinteză
Puțini oameni din istoria lumii au experimentat vreodată senzația de a privi Pământul din spațiu. Mai puțin de 600 de persoane, de fapt, au avut această ocazie. Cei care au făcut-o descriu ceva numit efectul de sinteză. Acesta este perspectiva pe care o dobândești cu privire la viață și la problemele lumii după ce privești planeta noastră din spațiu. Privind Pământul de atât de departe, vezi că granițele sunt invizibile, iar problemele rasiale, religioase și economice nu mai există. De asemenea, ei observă cât de subțire este cu adevărat atmosfera Pământului. Pare imposibil ca ceva atât de subțire să fie ceea ce ne protejează și ne menține planeta în viață.

În 1968, echipa de opt astronauți care a devenit prima care a orbitat în jurul Lunii a descris acest efect în toată puterea sa. Având acea priveliște completă a Pământului și a atmosferei sale, comandantul misiunii, Frank Borman, a descris-o ca fiind „ceea ce trebuie să vadă Dumnezeu”. Mulți spun că modul în care s evede Pământul, pe jumătate întunecat, este o experiență incredibilă. Chiar și din spațiu, puteți vedea luminile strălucitoare ale orașelor, o dovadă a nivelului de inteligență care există pe planetă.

„Întreaga scenă pare cumva biologică. Orașul are tentacule strălucitoare care se întind în toate direcțiile către alte orașe radiante. Scena arată ca o fotografie microscopică a unei celule nervoase. Fiecare oraș este ca o celulă nervoasă uriașă în creierul superorganismului numit umanitate.” Așa a descris astronautul Ron Garan Shanghaiul pe timp de noapte.

„Când am mers inițial pe Lună, ne-am concentrat total pe Lună. Nu ne gândeam să ne uităm înapoi la Pământ. Dar acum că am făcut-o, s-ar putea ca acesta să fi fost cel mai important motiv pentru care ne-am dus.” au declarat astronauții Apollo 8.

O nouă perspectivă
Efectul de sinteză este, în esență, o nouă perspectivă asupra vieții, a Pământului și a problemelor sale. Privind Pământul din spațiu, este greu de imaginat că lucruri precum rasa sau religia contează cu adevărat în ceea ce privește drepturile și libertățile omului. Unii astronauți spun, de asemenea, că este dificil să te uiți la Pământ și să vezi, să zicem, Canada, unde oamenii au drepturi și libertăți și o calitate a vieții relativ bună. Între timp, te uiți la țări precum Iranul sau Afganistanul, care au cunoscut războiul și nedreptatea timp de mulți ani, și înțelegi cu adevărat de ce. De asemenea, le oferă adesea un nou sentiment al fragilității planetei noastre și al nevoii noastre disperate de a ne proteja mediul.

„Am văzut o biosferă iridescentă plină de viață”, a spus Garan despre privirea Pământului din spațiu. „Nu am văzut economia. Dar din moment ce sistemele noastre create de oameni tratează totul, inclusiv sistemele de susținere a vieții de pe planeta noastră, ca pe o filială deținută în întregime de economia globală, este evident, din punctul de vedere al spațiului, că trăim o minciună.”

Experimentarea efectului de sinteză pe Pământ
Desigur, cei mai mulți dintre noi nu vor avea niciodată ocazia de a merge în spațiu și de a trăi experiența de a privi planeta noastră din exterior. Asta nu înseamnă, totuși, că nu putem experimenta aceeași schimbare de perspectivă în timp ce rămânem pe Pământ. Unele sugestii sunt să petreceți ceva timp uitându-vă la ocean, la orice ocean, și să vă concentrați la cât de vastă este această întindere de apă și la cât de diferite sunt lucrurile de cealaltă parte a întinderii sale.

O altă opțiune este să stați pe vârful unui munte sau la marginea Marelui Canion – este greu să nu vă simțiți problemele proprii și pe cele ale omenirii oarecum mici sau nesemnificative. Adesea, simpla petrecere a timpului în natură poate ajuta la obținerea unei senzații similare. La fel și călătoriile, în special atunci când cunoști oameni noi și vezi locuri incredibile, atât naturale, cât și create de om. Există o putere a acestor experiențe care te fac să realizezi cât de asemănători sunt oamenii din întreaga lume, în ciuda diferențelor, și cât de important este să ne protejăm lumea.

sursa: thepremierdaily.com

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here