Când ești răutăcios, străduiește-te să nu fii și prost

Fără comentarii încărcate de ură, fără injurii aruncate la întâmplare, aproape în exclusivitate unor necunoscuți, fără a se băga unde nu le fierbe oala și fără a face pe deștepții, pentru unii, viața e pustiu. Și, până la urmă, bine fac, căci, nu-i așa?, dreptul la liberă exprimare a fost deja câștigat, chiar dacă acesta are și reversul medaliei, și anume responsabilitatea celor exprimate „liber”, responsabilitate ce, din păcate, adesea este greșit percepută ca fiind nimic altceva decât o infamă „cenzură”. În orice caz, oricine e liber, așadar, mai cu seamă pe rețelele de socializare, acolo unde nu e nevoie decât de un gadget funcțional și de internet ca să-și expună punctul de vedere.

Dar mai liberi decât prevede această „libertate de opinie”, se simt cei ce aruncă cu noroi, cei ce se dau în stambă, cei ce-i înjură pe ceilalți pentru simplu fapt că nu sunt de aceeași parte a unei baricade imaginare. Până la urmă, orice subiect poate fi prilej de controversă, dar în ce mocirlă se transformă această controversă când oamenii își dau drumul la taste și degetele scriu fără a conecta și gândirea, atâta câtă este. Sau amintirile din școala primară, acolo unde, cu siguranță, un învățător (sau o învățătoare) s-a chinuit să îi învețe normalele elementare ale gramaticii limbii materne.

 

Căci nimic nu este mai trist decât un comentariu ofensator scris agramat și nici nu e oglindă mai fidelă a caracterului și a nivelului intelectual ale celui ce se dă în stambă, masacrând limba română așa cum are chef, bătându-și joc de cele mai simple reguli gramaticale, făcând-o KO încă de la primele cuvinte aruncate în scârbă, de la falsa înălțime a spiritului lor critic, autococoțat pe scaunul judecătorului suprem, dotat cu pietre și bolovani numai buni de aruncat în dreapta și-n stânga!

Și, ca să n-o lungesc, că mult text dăunează ochilor și minții (unora), exprimați-vă în voie părerile, dar civilizat și corect gramatical, iar dacă asta nu este posibil, în vederea păstrării intacte a aurei de mari intelectuali de la colțul internetului, în ciuda aroganței ce dă pe-afară, abțineți-vă!

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here