De ce nu pot să am orgasm? 8 motive surprinzătoare pentru care nu ajungi la punctul culminant

Există mai mulți factori care îți afectează capacitatea de a ajunge la orgasm decât probabil îți dai seama.

Pentru o mulțime de oameni, să ajungă la punctul culminant este orice, dar numai ușor, nu. Și, în timp ce cu aceste probleme se confruntă persoane de ambele sexe, potrivit Clinicii Cleveland, doar 10% dintre femei pot atinge cu ușurință orgasmul. Celelalte 90 la sută se confruntă cu o mulțime de factori externi care le pot împiedica capacitatea de a atinge punctul culminant. Dacă te chinui să atingi punctul culminant, există câteva motive surprinzătoare pentru care nu ajungi la orgasm, iar abordarea acestor probleme te-ar putea ajuta să obții (și să te bucuri!) o viață intimă mai satisfăcătoare.

La fel ca Zona 51 și Triunghiul Bermudelor, orgasmul feminin este considerat a fi un fel de mister. (Aceasta nu este o coincidență, desigur, ci rezultatul faptului că cercetătorii științifici ignoră sistematic femeile și afecțiunile lor). Unii experți cred chiar că punctul G (despre care s-a crezut mult timp că este cheia pentru atingerea orgasmului vaginal) este un mit. Mai degrabă decât prin penetrare vaginală, este posibil ca o femeie să aibă nevoie de stimulare clitoridiană pentru a ajunge la marele O. Fiecare femeie este construită diferit, bineînțeles, și să îți dai seama ce funcționează și ce nu funcționează pentru tine – sau ce factori din viața ta de zi cu zi ar putea să te afecteze în dormitor – poate fi destul de complicat. Dar doar pentru că este dificil, nu înseamnă că ar trebui să renunți.

Dacă ești una dintre multele femei care se luptă să ajungă la punctul culminant, iată doar câteva dintre problemele care ar putea să-ți afecteze capacitatea de a avea orgasm și ce poți face pentru a le rezolva.

Ai un nivel ridicat de anxietate

Anxietatea poate provoca gânduri intruzive ce pot îngreuna orgasmul. De fapt, un sondaj din 2018 de la Universitatea Valparaiso din Indiana a indicat că mai mult de jumătate dintre femeile intervievate au citat anxietatea ca fiind un motiv pentru care se chinuiau să atingă orgasmul. „Adesea, oamenii se trezesc că sunt copleșiți de gânduri în timpul relațiilor intime”, spune Danica Mitchell, terapeut sexual și asistent social, pentru Woman’s Day. „Există o mulțime de motive care pot strica momentele cu încărcătură erotică, printre care, vina și rușinea fiind cele mai comune”.

Potrivit lui Mitchell, confruntarea cu acele motive care induc rușine și vinovăție poate ajuta la a te simți mai puțin anxios și mai conectat la corpul tău în timpul plăcerii. „Consultarea unui terapeut poate ajuta în abordarea oricăreia dintre aceste aspecte”, spune ea.

Nivelul tău de oxitocină este prea scăzut

Oxitocina – cunoscută și sub numele de hormonul „iubirii” – merge mână în mână cu orgasmele, spune Kat Van Kirk, doctor în medicină, terapeut matrimonial și sexual, pentru Woman’s Day. Dacă organismul tău nu produce suficient de multă, atingerea punctului culminant poate fi mai dificilă.

Stresul poate fi un motiv important pentru o producție scăzută de oxitocină, dar s-a dovedit că petrecerea mai mult timp cu partenerul, privitul în ochii acestuia, ținutul de mână și sărutul, toate acestea stimulează producția hormonului.

Nu bei suficientă apă

Consumul de apă pe tot parcursul zilei poate preveni problemele de sănătate de zi cu zi, cum ar fi oboseala și constipația, și, de asemenea, te poate ajuta să atingi punctul culminant în dormitor, spune Eden Fromberg, medic doctor în medicină, fondator al Holistic Gynecology New York, pentru Woman’s Day. Țesutul de excitare care se extinde în sistemul de țesut conjunctiv trebuie să alunece și să alunece pentru a-și face magia care induce O, și nu poate face asta fără lichid, explică ea.

Pentru a te asigura că ești hidratată corespunzător, bea un pahar sau două de apă în plus înainte de a intra în dormitor, mai ales dacă ai băut un cocktail, deoarece alcoolul poate provoca deshidratare.

Nu faci zgomot

S-a dovedit că a fi vocală în dormitor face minuni pentru femei, deoarece îți poate permite să ai orgasm mai mult timp, mai tare și mai des, spune Laurel House, expert în relații și autor al cărții Screwing the Rules, pentru Woman’s Day. Așadar, atunci când ceva te excită cu adevărat, spune-o – fie că este vorba de un geamăt sau de un strigăt.

Dacă după câteva încercări te simți inconfortabil, House îți sugerează să îți sporești experiența senzorială. „Bucurați-vă de senzația de contact piele pe piele; bucurați-vă de presiunea corpului partenerului asupra propriului corp”, spune ea. Îmbrățișarea acestor senzații te va ajuta să te deconectezi de lume și să te concentrezi pe maximizarea experienței tale.

Nu te simți sexy

Dacă nu te simți bine în pielea ta, sunt șanse să îți fie mai greu să te simți bine în timpul relațiilor intime. „Un motiv comun pentru care femeile pot eșua să aibă orgasm este că se gândesc prea mult”, spune Moushumi Ghose, proprietara și fondatoarea Los Angeles Sex Therapy, pentru Woman’s Day. „Acest lucru poate fi din cauza nesiguranței legate de imaginea corporală. Ele sunt îngrijorate că partenerul lor va observa colăceii de pe burtă sau celulita de pe coapse, ceea ce le distrage atenția și le scoate din moment”.

Depășirea nesiguranței necesită timp și muncă și nu se va întâmpla peste noapte. „Dezvoltarea unei practici de mindfulness sau a unei practici de respirație care să te ajute să rămâi centrată este una dintre cele mai ușoare modalități de a începe să rupi modelul de gândire excesivă”, explică Ghose. „A ține un jurnal pentru a-ți scoate gândurile din cap este, de asemenea, minunat, iar a scrie zilnic despre aceste lucruri poate fi destul de util și eliberator”.

Ți-e teamă să pierzi controlul

Atunci când ești învățat să ai controlul asupra fiecărui aspect al vieții tale, poate fi greu să faci exact opusul în pat. Dar refuzul de a renunța la control ar putea fi motivul pentru care nu reușești să ai orgasm, pentru că, ei bine, orgasmele tind să preia controlul pe măsură ce-și anunță prezența. Dar dacă numai gândul la asta îți dă palpitații, nu te speria – așa cum spune Jenny Block, autoarea cărții O Wow: Discovering Your Ultimate Orgasm, nu pierzi controlul complet asupra corpului tău. Cel mult, corpul tău poate tremura și mușchii peretelui vaginal se contractă, spune ea.

Așa că, atunci când ești în acel moment și senzațiile încep să se acumuleze, continuă să respiri și încearcă să permiți corpului să se lase dus de val. Dacă simți că încă ai nevoie de ajutor, discuția cu un terapeut sexual te poate ajuta.

Ai dureri

Potrivit lui Mitchell, dacă o femeie are dureri sau simte disconfort, îi va fi incredibil de greu să aibă orgasm. „Vulvodinia și vaginismul sunt tulburări la femei care provoacă durere și care adesea nu sunt diagnosticate pentru perioade lungi de timp”, explică ea. „Dacă există un motiv fiziologic pentru care relațiile intime sunt inconfortabile, este important să se înceapă tratamentul acolo”.

Dacă bănuiți că ați putea suferi de vulvodinie sau vaginism, faceți o vizită la medic pentru un control amănunțit.

Nu știi ce-ți place

Cât de des îți oferi plăcere poate afecta direct șansele de a ajunge la orgasm atunci când ești cu un partener. Potrivit lui Van Kirk, abilitatea unei femei de a avea fantezii și de a-și folosi imaginația în pat o poate ajuta să își elibereze inhibițiile creative și o ajută să învețe exact cum și unde îi place să fie atinsă. Potrivit unui studiu din 2017 din The Journal of Sex and Marital Therapy, aproape 40% dintre femei au nevoie de stimulare clitoridiană pentru a avea orgasm și este important să descoperi dacă și pentru tine este valabil asta.

De asemenea, folosirea jucăriilor erotice vă pot îmbunătăți foarte mult experiențele intime și vă pot ajuta să atingeți orgasmul dacă aveți probleme.

Potrivit lui Ghose, ar trebui să evitați tentația de a vă concentra pe rezultate în loc să vă bucurați de moment. „Dezvoltarea unor practici în jurul senzualității poate fi de ajutor, precum ar fi citirea de cărți erotice, cumpărarea de lenjerie frumoasă sau jucării erotice cu care să experimentezi”, spune ea. „Cheia este să renunți la gânduri și la control și există multe moduri distractive și interesante de a face acest lucru. Trebuie doar să ai o minte deschisă și, bineînțeles, să fii relaxată și să te bucuri de călătorie”.

sursa: womansday.com

– citește continuarea aici

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here