Învățăturile unei femei trecute prin viață

0
16000

Nu avea mai mult de 75 de ani. Incredibil de dreaptă, cu privire pătrunzătoare și ușor ironică, dar fără urmă de răutate. Machiată discret și cu un vocabular surprinzător de sprințar. Și cred că asta mi-a atras atenția mai mult decât rochia roșie, lungă, eșarfa multicoloră sau cerceii rotunzi.

Mi-a pus mâna pe braț, oprindu-mă delicat de la reacția pe care o simțea venind, m-a privit în ochi și mi-a spus doar atât:

– Dă-l în aia mă-sii!

Suficient cât să uit complet ceea ce în urmă cu câteva momente stătea să explodeze – un incident anonim – și să mă îndrept cu totul către ea.

Ne aflam în aeroport, între două zboruri cu destinații opuse, după cum aveam să aflu.

Am invitat-o la o cafea și… am ascultat-o. Nu mi-a povestit viața ei, deși m-ar fi tentat. Poate data viitoare. Acum mi-a spus altceva:

Nu fi atât de generoasă cu timpul și nervii tăi. Nu le dedica oamenilor străini și vizibil rău intenționați nicio clipă de atenție, căci altfel, te vor hali cu energia lor negativă și-ți vor periclita liniștea. Și pentru ce? Chiar în cazul unei nedreptăți, dacă este una minoră, lasă-i în Doamne iartă-mă și vezi-ți de drum, că e mai important. Nu te lăsa păcălită de obstacole. Ele se ascund în mizerii din astea minore. Nu le sări, ocolește-le.

Iar dacă te întrebi ce rost au oamenii cu care intri accidental în contact (ca acum), lucrurile sunt simple – au rolul pe care tu vrei să li-l acorzi. Cu cât este unul mai mic, cu atât protagonistul îți revine aproape virgin ție. Iar în viața ta, cam trebuie, fetiță, să joci rolul principal, nu crezi?

Nu te lăsa împinsă de la spate de impuls – asta ar fi bine s-o facă doar bărbatul care te iubește – nu te lăsa condusă de tentație, nu da urmare furiei, decât dacă este întemeiată. Și atunci f_te-i cu eleganță, șiret, cu ironie – că ustură cel mai mult și, mai ales, cu puține, dar bine alese cuvinte. Și că veni vorba de cuvinte, când sunt prea multe, ruinează puterea de seducție a femeii și ucid libidoul bărbatului.

Nu te mira că vorbesc așa, autocenzura în formă are și ea nevoie de supape, iar la mine, vocabularul colorat este una dintre ele. Și nu numai vocabularul trebuie să fie colorat, ci și hainele și, în ultimă instanță, sufletul.

Fetiță, nu am fost vreo madonă, dar alegerile le-am făcut cu grijă, cu simțire și cu chiloții pe mine. Bărbații au venit și au plecat, la fel și copiii, dar uite – și în timp ce spune asta, ciocăne delicat în partea stângă a pieptului cu degetul fin ridat, împodobit cu un inel mare și cu o unghie suspect de roșie – ce-i aici rămâne cu tine până la sfârșit. Nu o umili!

– continuarea aici

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

* Bifarea casetei GDPR este obligatorie

*

Sunt de acord