
Profitând de celebrul termen pentru a desemna un tip de dietă (mă refer, desigur, la postul intermitent), există sexologi care promovează abținerea de la orice contact intim pentru a crește dorința și plăcerea erotică pe termen lung.
Dacă tu și partenerul tău treceți printr-o perioadă în care nu aveți prea multe momente intime, probabil că sunteți sub un fel de presiune pentru a performa, bazată pe așteptări și prejudecăți sociale. De obicei, frecvența partidelor de amor este un bun etalon pentru a măsura pasiunea care există într-un cuplu romantic, dar uneori multe cupluri ajung să întrețină raporturi intime fără pasiune doar pentru că așa este corect. Atunci, ceea ce la prima vedere pare a fi o soluție sfârșește prin a deveni o problemă, pentru că vor exista din ce în ce mai multe insatisfacții sexuale.
Unele reviste americane de specialitate, cum ar fi Men’s Health, vorbesc deja despre „postul erotic” sau „postul sexual”, folosind terminologia din lumea dietelor (postul intermitent). Și, după cum sugerează și numele, tendința este tocmai aceasta: să te abții de la orice contact intim pentru o anumită perioadă de timp, fără a cădea în celibatul riguros. „Un post sexual poate avea o durată variabilă, de la o săptămână până la câteva luni, în funcție de ceea ce vrei să obții de pe urma lui”, spune Alice Child, un sexolog american.
Printre beneficii se numără, evident, recăpătarea pasiunii care era prezentă cândva între parteneri. Ca orice lucru de care abuzăm mai mult decât ne-am dori, oprirea practicii ne-ar face, teoretic, să ne dorim mai mult și să revenim cu o energie reînnoită. „Unii ar putea căuta o repornire fizică și emoțională”, spune Melissa Cook, terapeut sexual. „O pauză de la relațiile intime vă poate oferi o nouă perspectivă și o reevaluare a unor tipare potențial dăunătoare. Alții pot căuta o eliberare de energie pentru alte domenii ale vieții.”
O îmbunătățire… pe termen lung?
Deși nu există cercetări care să susțină beneficiile abținerii de la orice contact intim de dragul îmbunătățirii relației pe termen lung, nu strică niciodată să experimentați. În aceeași măsură, acest lucru nu înseamnă să te îndepărtezi fizic de partener, ci să împarți spații intime, dar să nu mergi niciodată până la capăt. Teoretic, se urmărește stimularea unei mai mari chimii în cuplu, dacă puteți comunica emoțional, deoarece, într-un fel, veți aștepta momentul în care vă veți reîntâlni, în sfârșit, la nivel intim.
Experții certifică faptul că acest lucru duce și la o ușurare a presiunii sau a anxietății de a nu putea performa așa cum s-ar dori. În timp ce vă aflați în faza de post, vă puteți gândi la noi abordări pe care să le faceți atunci când termenul limită va fi depășit. Sexologii sfătuiesc întotdeauna cuplurile cu probleme să exploreze noi fațete ale sexualității lor, iar în acest caz ar fi la fel, dar fără a le pune în practică până ce nu se termină perioada de abstinență. Apoi, este ușor să te gândești că, atunci când va veni momentul, te vei bucura la fel de mult ca la început.
Totuși, trebuie să țineți cont de faptul că există o problemă, și anume că unul dintre parteneri s-ar putea să nu vrea sau să nu simtă că poate respecta termenul. În orice caz, ca în toate problemele de cuplu, este necesară o comunicare sinceră, deschisă și onestă pentru a cunoaște gândurile și sentimentele celuilalt pe măsură ce lucrurile avansează. În orice caz, postul sexual trebuie luat cu binișorul, deoarece nu funcționează neapărat pentru toată lumea. Dar ceea ce este cert este că, sub formă de experiment intim făcut împreună, nu este deloc rău, mai ales că poate avea și un scop mai relaxat și anume acela de a vedea care dintre cei doi poate rezista cel mai mult timp fără să-l atingă pe celălalt.