Iată ce se întâmplă cu creierul și corpul tău atunci când ai orgasm

Un punct culminant bun este adesea descris ca fiind uluitor și, după cum se pare, este o descriere destul de potrivită, având în vedere că o mare parte din ceea ce se întâmplă când ai orgasm în sud are loc în nord, în creier. Desigur, orgasmele nu sunt complet cerebrale; ele includ o mulțime de fenomene care se petrec în tot corpul.

Înainte de a intra în detalii despre ce se întâmplă când ai orgasm atât în corp, cât și în minte, neuroștiința și terapeutul sexual Nan Wise, PhD, spune că este important să înțelegem că toate cunoștințele noastre susținute de cercetare sunt limitate. Dar, pentru început, Dr. Wise notează că există multe tipuri diferite de orgasme: Unele pot fi mari, în timp ce altele se îndreaptă mai mult spre un „ooh, ce bine se simte”. Orgasmele feminine nu au întotdeauna același tip de început și sfârșit concret pe care îl au și cele masculine. „Ele pot fi ca niște valuri de plăcere”, spune Dr. Wise despre acestea.

Nervii diferiți care pot duce la diferite tipuri de orgasm

Există mai mulți nervi care pot declanșa și ei orgasme: Potrivit doctorului Jess O’Reilly, gazda podcastului „Sex with Dr. Jess” și autorul cărții „The New Sex Bible”, nervul pelvian transmite semnale de la vagin, colul uterin, rect și vezica urinară; nervul vag transmite semnale de la colul uterin, uter și vagin; nervul pudendal comunică informații de la clitoris; iar nervul hipogastric face acest lucru de la uter și colul uterin.

În 2011, terapeutul sexual Nan Wise, PhD a efectuat o cercetare în care participantele femei au folosit un dispozitiv pentru a stimula separat acești diverși nervi prin aplicarea unei presiuni pe clitoris, apoi pe peretele interior al vaginului, apoi până la colul uterin și, în cele din urmă, pe sfârcuri. Ea a constatat că fiecare tip de stimulare a creat o cale unică către locul din creier care înregistrează senzațiile genitale. „Aceste rezultate sugerează că există diferite tipuri de orgasme în ceea ce privește modul în care le experimentăm, în funcție de modul predominant în care ne stimulăm sau suntem stimulați”, spune ea.

Vă puteți gândi la aceste diverse puncte de atingere ca la diferite taste de pe o claviatură, care împreună formează o melodie specifică, adaugă Dr. Wise. „Dacă cântați doar, să zicem, la clapele clitorisului, atunci ați putea adăuga câteva clape vaginale și apoi poate o notă mai profundă care să meargă cu cheia cervicală, iar apoi să adăugați o comandă secundară la nivelul sânilor”, spune ea. Un orgasm care rezultă din acest melanj se va simți diferit de cel care rezultă doar din stimularea clitoridiană.

Cum răspunde creierul la orgasm

Indiferent de modul în care ajungeți la orgasm, evenimentul în sine activează creierul în tot felul de moduri. Dr. O’Reilly spune că, în momentul atingerii punctului culminant, glanda pituitară (care reglează organismul prin producția de hormoni) „se aprinde”, nucleul accumbens (esențial pentru circuitul de recompensă al creierului) și zonele tegmentale ventrale (se ocupă, în parte, de motivație) ale creierului sunt activate, iar hipotalamusul (care, printre altele, controlează stresul) intră în funcțiune. Apoi, spune ea, partea creierului responsabilă cu raționamentul se închide, iar amigdala, care controlează emoțiile, este pornită.

Și, din cauza acestei activități, creierul este inundat de substanțe chimice care ne fac să ne simțim bine: oxitocina, cunoscută sub numele de hormonul îmbrățișării; dopamina, care este eliberată ca răspuns la recompensă; endorfinele, care sunt analgezicele organismului; și endocannabinoidele, sau „marijuana creierului”. Orgasmele cresc, de asemenea, fluxul sanguin către creier, care, la rândul său, explică Dr. Wise, crește oxigenul către creier. Acest lucru poate duce la îmbunătățirea funcției cognitive.

Deci, ca să recapitulăm: Diferitele tipuri de orgasme pot fi resimțite diferit, dar, în cele din urmă, toate rezultă din stimularea nervoasă care aprinde diverse părți ale creierului, ceea ce duce la eliberarea unui cocktail neurochimic care nu numai că te bucură major, dar îți poate stimula și puterea creierului. Acesta este un argument destul de decent pentru a include orgasmele în rutina de îngrijire a sănătății, conchide Dr. Wise.

sursa: wellandgood.com

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here