Urâm amantele, dar asta nu înseamnă că nu avem sau nu suntem una dintre ele

0
4685

Că dă bine, la public, să avem o imagine „impecabilă”, socialmente acceptată. Ce dacă e falsă? Ce dacă nu are nicio legătură cine suntem, de fapt? Pe cine mai interesează azi adevărul? O imagine cosmetizată dă bine. E comodă, ușor de acceptat și încurajatoare pentru toți ceilalți să fie la fel de ipocriți, chiar dacă minciunile astea convenționale nu prea mai sunt crezute de nimeni. Ne mințim că așa e „civilizat”, dar eu știu că tu știi că mint. Cam așa…

Și totuși, asta nu împiedică pe nimeni să continue să susțină șarada, jucându-și cu seriozitate penibilă rolul.

Și totuși, asta nu împiedică pe nimeni să trâmbițeze și să lupte public pentru principii morale în care, în privat, își bagă ceva, terfelindu-le la primul pas.

Și totuși, asta nu împiedică bărbații să-și arate pe față disprețul față de femeile care acceptă un compromis în iubire, devenind amante, deși, în secret, au și ei câte una. Dar cum politica „externă” e una și cea „internă”, alta, în concepția lor nu este cu nimic greșit să lupți pentru anumite principii și valori în care nu crezi și cu care nu te încurci, dar a căror susținere ai senzația că poate contribui la întărirea poziției tale sociale sau a imaginii tale de om serios.

Și totuși, asta nu împiedică ca unele femei să șteargă pe jos cu cele care-și asumă ingratul statut de amantă, afișând o aprig de curată moralitate, înverșunată și înveninată, în timp ce, în viața privată sunt, la rândul lor, amante. O modalitate de răzbunare împotriva situației sau doar o modalitate „isteață” de a se ascunde. O mască pe care au ales-o, din atâtea altele. O mască, cum spuneam, acceptată social, deși este de sticlă semitransparentă, precum majoritatea.

Și totuși, asta nu ne împiedică să fim inconsecvenți, să ne contrazicem și totul cu o agresivitate ce trădează, desigur, dedesubturile tulburi ale fiecăruia.

Și totuși, asta nu ne împiedică să nu renunțăm la acest stil de viață găunos, menit să creeze false iluzii din ce în ce mai ridicole și care, în timp, ne aruncă în derizoriu, atât în ochii celor pentru care bravăm, cât și în propriii noștri ochi, târziu înțelepțiți.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

* Bifarea casetei GDPR este obligatorie

*

Sunt de acord